Se resetează sau moare AIE?

IMPAS // Pentru depăşirea problemelor cu care se confruntă în Guvern, Filat forţează resetarea AIE

Premierul Vlad Filat e gata să-şi dea demisia în cazul în care Guvernul nu va avea susţinerea partenerilor liberali şi democraţi din Alianţa pentru Integrare Europeană pentru a duce la bun sfârşit reformele iniţiate de AIE. „Guvernul nu se confruntă în acest moment cu opoziţia politică făcută de comunişti, ci cu opoziţia făcută de partidele din interiorul AIE. Practic, noi nu avem o alianţă formată din trei partide, ci o alianţă în alianţă, formată dintr-un partid pe de o parte – PLDM, şi PD împreună cu PL, pe de altă parte”, a spus premierul. Deşi a declarat că una din marile greşeli ale AIE este întreruperea dialogului cu opoziţia comunistă, Filat a ţinut să precizeze că propunerile pe care le înaintează colegilor din AIE nicidecum nu pot fi privite ca o reformatare a Alianţei, ci că mizează în primul rând pe o resetare funcţională a acesteia.

În replică, liderul Partidului Democrat, Marian Lupu, a declarat că nu este de acord cu premierul Vlad Filat. El optează pentru păstrarea regulilor de joc din Alianţa pentru Integrare Europeană stabilite acum şase luni. Liderul PL, Mihai Ghimpu, a declarat că toate aceste probleme puteau fi discutate în cadrul consiliului Alianţei şi că, în cazul în care cineva se plânge că nu poate, „n-are decât să cedeze”. Liderul PCRM, Vladimir Voronin, a declarat la rândul său că e deschis pentru colaborare, „pe Filat l-a ajuns cuţitul la os”, a constatat liderul comuniştilor ţinând să precizeze că deşi acceptă dialogul, exclude orice coaliţie cu componentele AIE.

Doreşte remanieri la Guvern

După o săptămână de consultări cu societatea civilă, reprezentanţi ai misiunilor diplomatice şi ai mediului de afaceri, premierul a venit cu o serie de propuneri la adresa colegilor din AIE, sugestii menite să eficientizeze actul guvernării.

Filat a solicitat colegilor din Alianţă să se facă o evaluare a activităţii conducătorilor ministerelor şi ai instituţiilor statului, ca cei care nu-şi fac bine treaba să fie demişi. „Constat că unii miniştri au aflat despre reforme doar de la televizor. Nu au făcut nimic în vederea reformării instituţiilor pe care le conduc. Aceste lucruri nu vor mai fi acceptate. Cei care nu sunt în stare să se ridice la nivelul demnităţii de ministru, nu au ce căuta într-o echipă guvernamentală”, a spus premierul.

El a ţinut să reitereze că deciziile Guvernului sunt trecute prin diferite filtre de partid, fără a se mai ţine cont de interesul oamenilor. În context, a amintit de cazul când a fost blocată votarea bugetului în Guvern, cazul „Moldtelecom”, în care se dorea taxarea suplimentară a oamenilor printr-o nejustificată majorare de tarife, şi încercarea de blocare a reformei în educaţie. Filat a propus colegilor liberali şi democraţi crearea unui Consiliu Naţional pentru reforme, din care să facă parte membrii Guvernului şi ai societăţii civile; adoptarea Legii cu privire la responsabilitatea ministerială, astfel încât fiecare membru al Cabinetului de miniştri să poarte răspundere personală pentru activitatea desfăşurată şi crearea unui Consiliu economic pe lângă premier din care să facă parte reprezentanţi ai mediului de afaceri.

Mafiotizarea versus comunizarea

Printre propunerile înaintate de premier se numeră şi cea de depolitizare a instituţiilor de drept: Ministerul Justiţiei, SIS, Procuratura Generală, MAI şi CCCEC. „Aceste instituţii au sarcina şi responsabilitatea de a asigura aplicarea legii, însă ele sunt încă parte a unui sistem vicios şi corupt. Sunt sigur că dacă vom avea o discuţie serioasă în Alianţă, pe marginea acestui subiect, vom găsi soluţii de a asigura independenţa, inclusiv mecanismul de desemnare a conducătorilor, care nu mai trebuie să fie unul politic”, a spus Filat, specificând printre altele că pericolul care paşte acum RM nu este comunizarea, ci mafiotizarea statului.

Dialogul cu PCRM

Şeful Executivului a abordat şi subiectul alegerii preşedintelui ţării. Domnia sa a propus două soluţii: să se găsească o candidatură de consens între toate partidele aflate la guvernare sau să fie amendată Constituţia, astfel încât preşedintele să fie ales de popor. „Consider că una din marile greşeli ale AIE este întreruperea dialogului cu opoziţia comunistă. Ieri, am făcut un prim pas spre reluarea dialogului cu opoziţia. În cadrul consultărilor, am avut o întâlnire cu liderul PCRM, domnul Vladimir Voronin. Am discutat despre situaţia din ţară, despre necesitatea de a găsi cât mai rapid o soluţie pentru asigurarea stabilităţii politice. Întâlnirea de ieri a fost o dovadă că putem avea un dialog civilizat şi sper ca, în perioada următoare, acest dialog să aducă şi rezultate concrete, care să ducă la încheierea crizei constituţionale”, a mai spus premierul. Liderul PCRM, Vladimir Voronin, a declarat că discuţia cu Filat i s-a părut a fi sinceră, a mai spus că nu intenţionează să rupă pe nimeni din AIE şi că pledează pentru găsirea unei candidaturi de consens, între partidele aflate la guvernare, pentru funcţia de preşedinte.

Solicitat de JURNAL, analistul politic Arcadie Barbăroşie a declarat că nu vede nimic reprobabil în faptul că premierul şi-a propus un dialog cu PCRM. „Opoziţia comunistă nu reprezintă 5%, ci 40% din votul cetăţenilor şi este important să se discute cu ea. Nu am avut impresia că Filat şi-ar dori o alianţă cu PCRM. Dacă ne uităm pe lista deputaţilor PLDM, nu cred că aceştia ar accepta o astfel de alianţă. Votarea preşedintelui, revenirea comuniştilor în Parlament, discuţiile cu aceştia mi se par însă necesare”, a spus Barbăroşie.

Nu sunt de acord cu Filat

Liderul Partidului Democrat, Marian Lupu, a declarat că nu este de acord cu premierul Vlad Filat. PDM optează pentru păstrarea regulilor de joc din Alianţa pentru Integrare Europeană stabilite acum şase luni. Potrivit lui Marian Lupu, doar în formatul actual al AIE se poate menţine stabilitatea politică şi se pot implementa reforme.

La rândul său, liderul PL, Mihai Ghimpu, a luat apărarea miniștrilor, accentuând că cel puțin miniștrii liberali își fac treaba. „Nu trebuie să ne luăm de roata căruței, în cazul în care căruțașul nu știe ce-i aceea căruță”, a spus Ghimpu. Acesta l-a contrazis pe premier și pentru declarația acestuia privind mafiotizarea RM, care, a spus Filat, e mai periculoasă decât comunizarea. „Comunizarea și mafiotizarea e același lucru. Ce luptă ducem noi cu mafia dacă o votăm și o punem în capul mesei?”, a întrebat Mihai Ghimpu referindu-se la alianţele locale din Edineţ unde liberal-democraţii au votat pentru un preşedinte comunist de raion.

Svetlana COROBCEANU

The following two tabs change content below.