Se măresc salariile profesorilor şi funcţionarilor publici


Creşteri de salarii în anul 2011, cu 25% pentru profesori şi cu 12% pentru funcţionarii publici. Acestea sunt câteva dintre măsurile stabilite de comun acord între Guvernul RM şi Fondul Monetar Internaţional. Declaraţia aparţine premierului Vlad Filat şi a fost lansată în cadrul unei conferinţe de presă dedicată rezultatelor vizitei misiunii FMI la Chişinău.

Astfel, începând cu 1 iulie, vor fi majorate salariile personalului auxiliar din sectorul bugetar cu 8,5%. De aceste majorări vor beneficia aproximativ 125 mii de oameni.

Salariile profesorilor vor fi majorate cu 12,5% începând cu ianuarie 2011 şi cu alte 12,5% începând cu 1 septembrie curent. De aceste creşteri de salarii vor beneficia circa 49 mii de profesori.

De asemenea, vor creşte cu 12% salariile funcţionarilor publici. În acest context, este vorba de 21 mii de beneficiari.

Cuantumul venitului minim garantat va fi majorat de la 530 la 575 de lei.

De alocaţii pentru sezonul rece al anului, în valoare de 390 de lei, vor beneficia 521 mii de pensionari şi 33 mii de familii social vulnerabile.

Pe de altă parte, de la 1 aprilie, urmează să fie majorate cu 50 % accizele la băuturile alcoolice și tutun.

Potrivit șefului Misiunii Fondului Monetar Internațional (FMI), Nikolay Gueorguiev, economia moldovenească a înregistrat rezultate surprinzătoare în acest an, reușind să revină la nivelul de până la criză. „A crescut cu 6,9 la sută în acest an, față de prognoza inițială de 1,5 la sută sau de cea revizuită, de 3,5 la sută. Republica Moldova ne-a făcut o surpriză plăcută”, a declarat Gueorguiev.

Gueorguiev a menționat că, la începutul lunii aprilie, conducerea FMI urmează să aprobe acordul de bilanţ, ceea ce va permite Republicii Moldova să beneficieze de încă 77 de milioane de dolari din creditul total de 574 de milioane de dolari. Banii vor completa bugetul și rezervele valutare de la Banca Națională.