Se întâmplă în Republica Moldova: Mamele cu cărucioare de copii au acces interzis în magazine

INUMAN

Lipsa rampelor şi pistelor pentru cărucioarele de copii şi invalizi la farmacii, magazine, bănci, spitale creează incomodităţi chişinăuenilor. Mamelor li se interzice să intre în magazine cu cărucioarele. Responsabilii din domeniul construcţiilor declară că legislaţia prevede asemenea construcţii, dar nu în toate cazurile se respectă proiectarea şi construcţia lor.

Victoria Popa

Angela Iadanji, 29 de ani, din Chişinău spune că de mai bine de jumătate de an, de când a revenit în Republica Moldova, întâmpină dificultăţi când merge la magazin, farmacie, bancă cu căruciorul în care stă fetiţa sa de 1,6 ani. Femeia spune că rampele pentru cărucioare lipsesc cu desăvârşire sau sunt construite incomod, încât e imposibil să urci şi să cobori pe ele, mai ales pe timp de iarnă.

Douăzeci de trepte cu căruţul în mâini

„Cum să urci cu căruţul nişte scări construite la un unghi de 60 de grade? Nu pot merge nici la magazin, nici la farmacie, nici la bancă. Am doar două mâini. Cum să ţii în braţe şi copilul şi sacoşele cu produse? Numai cine nu merge la magazin cu copilul nu ştie ce e asta?”, se indignează chişinăueanca.

Locuitoare a sectorului Botanica al capitalei, femeia este nevoită să meargă pe altă stradă decât pe bulevardul Dacia ca să ajungă la o farmacie dotată cu pistă. Şi aceasta deoarece farmaciile din apropierea casei în care locuieşte nu au rampe, iar scările au peste cincisprezece trepte.

Tânăra familie a revenit în Moldova după ani de muncă în străinătate pentru a cumpăra o locuinţă. Dorinţa de a se stabili aici pentru totdeauna şi de a investi într-o afacere îi dispare uneori, motivând că „statul nu are grijă de cetăţenii săi”.

Două lumi diferite

Picătura care a umplut paharul a fost atunci când nu i-au permis să intre cu căruciorul în magazinul „Marketul familiei tale”, situat pe bulevardul Dacia. „Ori iei copilul în braţe, ori îl laşi nesupravegheat. Ce mamă îşi va lăsa copilul de un an şi jumătate singur?”, se întreabă femeia. Casierița şi gardianul au fost cei care nu i-au permis să intre în magazin cu căruciorul. Acesta a fost ordinul şefilor.

Tânăra mămică susţine că există şi magazine ce au piste construite după anumite rigori, dar acestea sunt foarte puţine. „Nimeni nu se gândeşte la mamele ce au copii mici. Mamele cu cărucioare de copii nu pot intra în întreprinderi şi din cauza uşilor foarte înguste. Mă gândesc unde am locuit un deceniu şi unde locuiesc acum. Două lumi diferite”, a conchis ea.

Apelând la reprezentanţii protecţiei consumatorilor, femeia a primit un răspuns banal: „Agentul economic are mai multe încălcări, îl vom avertiza”. Contactat de JURNAL, Sergiu Lelic, şeful adjunct al Direcţiei Relaţii cu Consumatorii din cadrul Agenției pentru Protecţia Consumatorilor, a spus: „Cazul dat se examinează”, deşi au trecut mai bine de trei săptămâni de la apel.

„Cui îi pasă de problema noastră?”

Cu aceeaşi problemă se confruntă şi Maria Avram, mama unui copil cu dizabilităţi de 11 ani ce se află în scaunul cu rotile. „N-am apelat la nimeni, nu vreau să lupt cu morile de vânt. Îmi e greu să merg la magazine, bănci, farmacii. Merg la supermarketuri, acestea au piste pentru cărucioare. Cui îi pasă de problema noastră?”, mărturiseşte femeia plângând.

Îi vine cel mai greu atunci când merge la unităţile băncii de economii, care nu au deloc rampe.

Uneori, nici din casă nu poate ieşi cu copilul său din cauza că liftul nu funcţionează, „cum a fost vara şi toamna trecută. Unii locatari n-au achitat curentul electric şi liftul a fost deconectat. Noi locuim la etajul V. Fără soţ, nu putem ieşi la plimbare. Chin peste chin”, oftează femeia.

Legea prevede

Atitudinea societăţii faţă de persoanele cu dizabilităţi este inumană, crede chişinăueanca. „Nu înţeleg cum se descurcă. Am văzut cum stau la uşile băncilor şi roagă pe cineva să achite serviciile comunale. Aşteaptă afară pentru că nicio bancă nu are pistă pentru cei care nu se pot deplasa singuri”, spune Maria Avram.

Potrivit şefului Inspecţiei de Stat în Construcţii, Ion Popa, rampele pentru persoanele cu dizabilităţi şi pentru cărucioarele de copii sunt prevăzute la orice tip construcţie din municipiu. În funcţie de mărimea construcţiilor, pistele pot fi construite de diferite mărimi şi unghiuri. Acestea sunt prevăzute de diverse acte normative adoptate în anii 1999– 2001. Fiecare construcţie în faza de planificare şi execuţie trebuie să aibă prevăzută rampele pentru persoanele cu dizabilităţi ce trebuie construite conform cerinţelor, susţine Popa.

 

The following two tabs change content below.