Singuratatea generalului

Ţurcan şi Stepaniuc au dezertat dintr-o armată care suferea înfrângere după înfrângere

După ce marţi alţi doi colonei de frunte şi doi ostaşi buni din oastea Partidului Comuniştilor au anunţat că îşi părăsesc conducătorul şi pleacă, despre unitatea de monolit a formaţiunii conduse de generalul Vladimir Voronin nu se mai poate vorbi la modul serios.

Analiştii politici prognozează zile grele pentru PCRM, în timp ce ”dezertorilor” li se urzeşte un viitor mai bun în cadrul unui proiect individual.

Vladimir Ţurcan şi Victor Stepaniuc s-au ţinut de cuvânt şi au părăsit fracţiunea comunistă. În cadrul şedinţei de marţi a Parlamentului, cei doi au anunţat oficial că pleacă din partid, împreună cu alţi doi deputaţi comunişti – Ludmila Belcencova, jurnalistă la postul procomunist de televiziune NIT, şi Valentin Guznac, fost ministru al Administraţiei Publice Locale. „Nu suntem de acord cu deciziile care au fost adoptate în ultima perioadă din cauza că în baza acestor decizii interesul partidului a fost pus mai presus decât interesul statului”, au explicat cei patru decizia de a părăsi fracţiunea comunistă şi de a-şi forma un grup parlamentar independent. Ba mai mult, Ţurcan anunţă că intenţionează să creeze un nou partid.

Adevăratele motive ale plecării

Victor Stepaniuc afirmă că a simțit că era marginalizat în ultima vreme în PCRM, mai ales atunci când a fost numit vicepremier. Şi Vladimir Ţurcan susţine că i s-a promis de două ori funcţia de preşedinte al Parlamentului (în 2001 şi 2005), dar a fost dus de nas. În plus, Ţurcan, Stepaniuc şi Guznac afirmă că partidul a făcut în ultimii ani greşeli de neiertat. Prima greşeală a fost comisă la alegerile din 2005 din Găgăuzia, când PCRM a mizat pe fostul başcan Gheorghe Tabunşcic, dar a câştigat Mihai Formuzal. Apoi, partidul a greşit la alegerile locale din 2007, când a decis să îl înainteze pe Veaceslav Iordan la funcţia de candidat pentru primăria capitalei şi a pierdut ruşinos. Greşită a fost tactica şi în teritoriu, de aceea, PCRM a obţinut mai puţine primării decât ar fi fost posibil. A treia mare greşeală, în opinia lui Stepaniuc şi a lui Ţurcan, a fost comisă după alegerile din 5 aprilie, când, deşi partidul avea nevoie de un singur vot pentru a alege şeful statului, a pierdut cele 60 de mandate pe care le avea pentru că a prevalat interesul unor grupuri din partid. Şi ultima greşeală a fost la 7 decembrie, când plenara PCRM a decis să nu-l voteze pe Marian Lupu şi să provoace din nou anticipate. Vladimir Voronin crede însă că cei patru au decis să-l părăsească pentru că au fost plătiţi bine. Învinuiţii resping acuzaţiile fostului lor şef.

Proiectul Ciornîi – Ţurcan, un proiect de succes

Cât priveşte planurile lor de viitor, Ţurcan afirmă că se gândeşte la un proiect politic de centru-stânga, eventual la un partid social-democrat. Vă amintim că JURNAL a scris anterior despre faptul că, potrivit unor surse, foştii comunişti ochesc brandul Partidului Social Democrat. Analiştii politici nu exclud însă nici varianta ca Ţurcan şi compania să adere la proiectul politic iniţiat de omul de afaceri Nicolae Ciornîi. ”În cazul unui proiect comun între Ciornîi şi Ţurcan, există toate premisele pentru a crea un partid bun. Nicolae Ciornîi ar putea investi bani, iar Ţurcan este un politician experimentat, agreat de o parte dintre simpatizanţii şi membrii PCRM, care l-ar putea urma”, susţine analistul politic Igor Boţan. El afirmă că chiar dacă Ţurcan şi Ciornîi vor merge iniţial pe două proiecte separate, la un moment dat acestea oricum vor converge.

Tkaciuk va îngropa partidul?

Viitorul PCRM este mult mai sumbru, consideră analiştii politici. Igor Munteanu afirmă că, în viitorul apropiat, de la comunişti ar putea pleca marea armată a oportuniştilor. Mark Tkaciuk, cel care, în opinia lui Munteanu, l-a capturat pe Vladimir Voronin, va insista pe continuarea ”războiului pentru apărarea patriei”, iar păstrând acest ton agresiv, PCRM nu va putea obţine mai mult de 15 % din voturi la viitoarele anticipate. “Eu nu cred în şansele de reformare ale PCRM şi nu cred că aceşti “talibani” vor accepta să promoveze oamenii compromisului în interiorul PCRM, pentru că acest lucru contravine logicii grupului condus de Tkaciuk”, afirmă Igor Munteanu.
Boţan nu dă mari şanse PCRM-ului şi dintr-un alt motiv – Tkaciuk şi tinerii săi sunt dintr-o altă lume. ” Mark este un intelectual bine educat, dar nu ştie să vorbească pe limba oamenilor simpli”, susţine analistul. Acelaşi lucru îl sugerează şi Stepaniuc care afirmă că cel considerat eminenţa cenuşie a PCRM ”nu cunoaşte psihologia poporului nostru, nu cunoaşte satul”.

O şansă pentru PCRM

Analistul politic Arcadie Barbăroşie are însă o opinie diferită. El consideră că plecarea celor patru deputaţi comunişti oferă şanse PCRM-ului să se reformeze, să îşi găsească mesajul. ”Eu presupun că o latură de extremă-stângă din PCRM va continua activitatea, pentru că ea îşi are electoratul său în R. Moldova”, crede Barbăroşie. În opinia lui, pentru perioada următoare Vladimir Voronin va continua să conducă partidul, iar ideologul partidului va continua să rămână Mark Tkaciuk. Pe viitor, lupta pentru şefia partidului însă se va duce între Grigore Petrenco, Iurie Muntean şi, poate, Igor Dodon.