Se desfăşoară o nouă expertiză în cazul Ţâbuleac

Cadavrul lui Ion Ţâbuleac, tânărul decedat în condiţii suspecte în noaptea de 7 spre 8 aprilie 2009 a fost exhumat săptămâna aceasta pentru efectuarea unei noi expertize medico-legale care ar elucida circumstanţele şi cauzele morţii tânărului
Procuratura Generală a considerat necesară investigarea medico-legală suplimentară în acest caz, pentru stabilirea originii leziunilor corporale. În legătură cu acest fapt, Procuratura mun. Chişinău a deschis o cauză penală.

Mama lui Ion Ţâbuleac speră să cunoască adevărul despre ultimele ore din viaţa fiului ei. În momentul când corpul lui Ion Ţâbuleac a fost redat familiei, acesta avea coastele rupte, rani adânci în regiunea tâmplelor şi un picior fracturat.

Părintii au primit vestea decesului în dimineaţa zilei de 8 aprilie 2009. Marţi seara, 7 aprilie, în ziua acţiunilor de protest din fata Parlamentului şi Preşedinţiei, Ion Ţâbuleac urma să se întoarcă în R. Moldova din Federaţia Rusă. Şi-a anunţat părinţii că va fi la Chişinău între orele 17 -20.00. În acea noapte tânărul nu a ajuns acasă.

Ieronim Ciumaş, vicedirectorul Staţiei municipale Chişinău de Asistenţă Medicală Urgentă, a declarat despre cazul lui Ion Ţâbuleac: „Am primit un apel la staţie în dimineaţa zilei de 8 aprilie, la ora 9.10. Staţia avea pe atunci o maşină pe care o numeam „maşina de cadavre” acum se numeşte „188”. A solicitat această maşină un poliţist cu numele Corcimari. Nu ştim cum îl chema pe tânărul decedat, nu avem date despre el, în registrul nostru el figurează doar cu numele Ţâbuleac, 22 de ani. În registru scrie că ar fi fost luat de pe str. Calea Moşilor şi dus la morgă”. La rândul ei, ex-ministrul Sănătăţii, Larisa Catrinici, a declarat în legătură cu acest caz că ştie că au existat mai mulţi martori, inclusiv medici, care au văzut cum a decedat tânărul, fără să ofere însă detalii.
Recent, în cadrul unei emisiuni televizate, ex-preşedintele Vladimir Voronin a declarat că Valeriu Boboc ar fi decedat după ce ar fi fost bătut în clădirea Parlamentului şi a fost aruncat pe geam de la etajul 3 sau 4. Întrebat cine anume l-a informat despre găsirea unui cadavru sub peretele Parlamentului, Vladimir Voronin a răspuns că reprezentanţii organelor de forţă: “Papuc sau cine-o mai fi semnat acolo”. În presă s-a vehiculat versiunea că, posibil, persoana despre care vorbea Voronin, nu era Valeriu Boboc, despre care se ştie că a murit în Piaţa Marii Adunări Naţionale, ci Ion Ţâbuleac, versiunea oficială a morţii căruia este că s-ar fi sinucis aruncându-se de pe un stâlp.

Svetlana Corobceanu

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu