Se caută soluţia!

NEGOCIERI // PCRM nu vrea un dialog cu AIE, ci cu fiecare partid în parte

Filat şi Voronin au ajuns la un consens privind necesitatea negocierilor şi neagrearea unor alegeri anticipate. PD aşteaptă invitaţia la negocieri din partea PCRM. PL încă nu ştie dacă va accepta un dialog cu opoziţia comunistă.

În urma discuţiei dintre preşedintele PLDM, Vlad Filat, şi liderul PCRM, Vladimir Voronin, care a avut loc pe 4 octombrie, la iniţiativa premierului, s-a ajuns la concluzia că negocierile trebuie să continue, iar alegerile anticipate nu sunt o soluţie pentru depăşirea crizei. Vladimir Voronin a anunţat, în conferinţa ţinută pe 5 octombrie că va accepta şi un dialog cu liderul PD, Marian Lupu.  Rămâne incertă posibilitatea unui dialog între opoziţia parlamentară şi Partidul Liberal. „Cu Ghimpu… Nu știu, poate om găsi pe cineva cu nervurile mai puternice să se ducă la întâlnire cu el”, a declarat Voronin. Contactat pe marginea acestui subiect, secretarul PL, Oleg Bodrug, a spus că cele două partide din AIE sunt destule pentru a negocia cu PCRM. „Eu unul nu voi accepta să negociem cu PCRM, şi asta este poziţia mea de secretar al PL-ului”, a declarat Oleg Bodrug.

Ori consens, ori o nouă Constituţie

Vlad Filat afirmă că există două căi pentru depăşirea impasului politic. Prima cale este dialogul între partidele parlamentare, iar a doua este elaborarea unei noi Constituţii, cu colaborarea societăţii, care ar putea fi adoptată în urma unui referendum. „Această nouă Constituţie ar trebui să dea odată şi pentru totdeauna răspunsuri şi soluţii pentru problemele cu care ne confruntăm, inclusiv să stabilim clar ce formă de guvernare avem, care este locul şi rolul procuraturii. De asemenea, urmează să se decidă care este formula de alegere a preşedintelui ţării. În acest sens, poziţia PLDM-ului este una fermă – şeful statului trebuie ales de către popor. Exact aşa cum îşi doresc peste 70% din cetăţenii noştri”, a declarat Filat pentru moldpres.md. Vlad Filat a mai subliniat că este bine că a fost iniţiat dialogul şi că trebuie să aşteptăm şi discuţiile între comunişti şi liberali.

PD: Încă nu am primit invitaţia

Contactat privitor la acest subiect, Adrian Candu, deputat PD, a declarat pentru JURNAL că partidul său încă nu a primit nicio invitaţie din partea PCRM. Totodată, parlamentarul salută ideea comună la care au ajuns PLDM şi PCRM, cea privind necesitatea unui dialog în contextul în care alegerile parlamentare anticipate sunt nedorite. „Dacă ei au ajuns la aşa un numitor comun, reiese că suntem pe calea cea bună de a găsi o altă soluţie”, a menţionat deputatul. Totodată, Adrian Candu afirmă că este dorinţa lui Vladimir Voronin de a discuta cu fiecare partid în parte şi că PD-ul aşteaptă o invitaţie în acest sens. „Primul care a lansat invitaţia la dialog este Marian Lupu, şi a făcut acest lucru în calitate de preşedinte al Parlamentului, săptămâna trecută, însă aceasta nu a fost onorată de colegii din PCRM”, a menţionat Adrian Candu.

JURNAL aminteşte că vinerea trecută, Vladimir Voronin a declarat că nu acceptă invitația lui Lupu, lăsând să se înțeleagă că negocierile cu partidele parlamentare ar putea avea loc de la „zero”, adică cu condiția că PL, PLDM și PD vor examina posibilitatea demisiei Parlamentului și Guvernului.

Vadim VASILIU

The following two tabs change content below.
Vadim Vasiliu

Vadim Vasiliu

Vadim Vasiliu

Ultimele articole de Vadim Vasiliu (vezi toate)