Scuzele părinţilor călăi

Cum îşi explică părinţii violenţa faţă de copiii lor

Cine se face responsabil de copiii care ajung în stare gravă la spital fiind maltrataţi fără milă de propriii părinţi? Avocatul Parlamentar al copilului, Tamara Plămădeală, consideră că numărul mare al cazurilor de violenţă în familie unde au de suferit în special copiii ar putea fi rezultatul unor lacune ale sistemului de asistenţă socială.

Ministrul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, Valentina Buliga, bate în autorităţile publice locale şi comunităţile care ştiau despre existenţa unor agresori în familii, dar preferau să tacă. Comunitatea spune că nu e bine să te amesteci în viaţa unei familii străine. Un cerc vicios.

Între timp, noi cazuri de copii maltrataţi completează statisticile ruşinoase. Printre acestea se numără şi o fetiță de opt ani din s. Leca, raionul Cantemir, care nu a supravieţuit cruzimii tatălui vitreg în grija căruia a fost lăsată de mama care a ales calea străinătăţii pentru a-i asigura familiei sale un trai decent.

Mult râvnita reparaţie fără sfârşit a casei se pare că le-a luat minţile unor locuitori din R. Moldova care pleacă peste hotare pentru a câştiga banii necesari, lăsându-şi copiii în grija rudelor, cunoscuţilor sau a persoanelor în care au încredere. Când au venit la faţa locului, poliţiştii din Cantemir au găsit într-o cameră frumos amenajată corpul neînsufleţit al unei fetiţe de opt ani. Zăcea într-o baltă de sânge. Vecina care a alertat oamenii legii a declarat că a auzit strigătele tatălui vitreg al copilei. Acesta urla că a ucis-o pe copilă şi intenţiona să-şi pună capăt zilelor. N-a reuşit. Deşi şi-a aplicat o lovitură de cuţit în burtă, bărbatul a fost găsit la timp de oamenii legii şi dus la spital. Astăzi, bărbatul se află în secţia de reanimare supravegheat 24 din 24 de ore de un poliţist.

Pentru că a crezut că-l va lăsa soţia

Imaginea de pe ecranul calculatorului, a unei femei care se ţine de cap, i-a făcut pe oamenii legii să presupună că fetiţa a fost omorâtă în ochii mamei care se afla la mii de kilometri distanţă. De cinci ani, femeia este plecată în Italia. Oamenii legii spun că suspectul era în stare de ebrietate când a comis actul macabru. Bărbatul s-a certat cu soţia în timp ce vorbeau prin skype. El a ameninţat-o că îi va omorî fiica din prima căsătorie, dacă nu-i trimite bani. Pentru că femeia ar fi refuzat, el a ucis copila cu sânge rece. Mai întâi a lovit-o cu un topor, după care a străpuns-o de câteva ori cu o şurubelniţă în zona inimii.

Ieri, micuţa a fost petrecută pe ultimul drum. La înmormântare a fost prezentă şi mama fetei, care a venit acasă pentru a-şi lua rămas bun pentru totdeauna de la micuţa ei. Culmea este că şi în timpul funeraliilor rudele s-au împărţit în două tabere. Unii acuzau gestul animalic al bărbatului asasin, alţii însă îi luau apărarea, spunând că a făcut-o din disperare, deoarece soţia l-a ameninţat că îl va părăsi. Dacă va supravieţui, bărbatul riscă să fie condamnat pe viaţă.

Pentru că era beat şi nu realiza ce face

„El m-a bătut de câteva ori. Dar, mă rog, sunt femeie, nu pot scoate gunoiul din casă. Cu copiii se comporta binişor. Îi mai lovea cu o vărguţă la poponeaţă, ca tată”, a menţionat Larisa, mama fetiţei de cinci ani din Cantemir care, în februarie curent, a decedat la spital.

Micuţa a fost snopită în bătăi de propriul tată pentru că ar fi făcut gălăgie. Astăzi, Larisa a rămas singură. Un copil e în mormânt, altul – la o casă de tip familial, soţul – în puşcărie, şi ea, invalidă pe viaţă, totul în urma loviturilor pe care i le-a aplicat acum câţiva ani alesul inimii sale. Femeia regretă că nu a anunţat poliţia atunci când era bătută de soţ, acum îşi asumă vina pentru tot ce s-a întâmplat.

Bărbatul care se află astăzi în detenţie spunea iniţial că nu-şi aminteşte ce a făcut pentru că era beat, acum ar vrea să-şi ceară iertare, dar nu are de la cine.

Pentru că nu ştia că fiul lui este bolnav psihic

Un alt adept al metodelor tradiţionale de educare a copiilor plânge astăzi pentru că şi-a făcut cu mâna lui copilul invalid. Este vorba de bărbatul din Mingir, Hânceşti, care i-a tăiat cu un cuţit de bucătărie un deget propriului fiu de doar 12 ani pentru că băiatul a furat de la unchiul său 3400 de lei. Iniţial, vorbea cu mândrie despre aşa-numita lecţie de viaţă pe care i-a dat-o fiului său, însă a urmat a doua lecţie, deja pentru tatăl „călău”.

Potrivit asistentei sociale din localitate, tatălui i-a fost intentat un dosar penal şi pe perioada judecăţii are interdicţia de a se apropia de familie la o distanţă de doi kilometri. Astăzi, bărbatul locuieşte de unul singur şi scrie numeroase cereri să i se permită măcar de sărbători să-şi vadă soţia şi copiii. Culmea este că băiatul despre care toţi vorbeau că a scăpat de sub controlul tuturor celor responsabili de educaţia lui, fiind consultat de psihologi, a fost diagnosticat cu tulburări psihice.

Doar după ce a aflat despre boala fiului său, tatăl a conştientizat ce greşeală a făcut şi îşi cere iertare. Băiatul avea de fapt nevoie de tratament psihiatric, dar a fost tratat cu violenţă de propriul tată. „Suntem zguduiţi, cutremuraţi de ceea ce se întâmplă şi cred că eforturile noastre încă nu şi-au atins scopul pe care-l urmărim, o ţară fără violenţă în familie”, a declarat Buliga.

Deşi ministrul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei ne tot vorbeşte despre politicile şi strategiile care sunt în curs de implementare, statisticile arată contrariul. Conform datelor oferite de agențiile ONU, în Republica Moldova mai mult de jumătate din copiii de şase–şapte ani susțin că sunt pedepsiți prin aplicarea forței fizice, iar aproximativ fiecare al zecelea bebeluș de până la un an este bătut de părinți.

Potrivit MAI, în 2012, au fost înregistrate peste 1000 de cazuri de abuz asupra copiilor, însă nu se ştie numărul exact al familiilor în care copiii sunt maltrataţi de părinţi, multe dintre acestea rămânând ascunse de ochii lumii sau vecinii le cunosc, însă preferă să tacă.

Svetlana Panţa 

The following two tabs change content below.