Scumpirile vor lovi fără milă // MAJORĂRI

Consumatorii vor simți impactul scumpirii carburanților prin majorarea prețurilor la produsele agroalimentare

Pentru a doua oară în 2012, benzinăriile au majorat preţul la carburanţi. Odată cu aceste scumpiri, transportatorii revendică majorarea tarifelor la serviciile lor. Experţii economici, pe de altă parte, susţin că majorările vor afecta agricultorii şi vor duce la creşterea preţurilor la produsele agroalimentare.

Marina LIŢA

Luna aprilie aduce noi scumpiri ale carburanţilor. Astfel, duminică dimineaţa, participanţii la trafic au descoperit atunci când au vrut să se alimenteze că trebuie să scoată mai mulţi bani din buzunar. Astfel, un litru de benzină de tip Premium costă 18 lei şi 24 de bani, iar benzina de tip A95 – 17 lei şi 84 de bani. Un litru de motorină a ajuns la 16 lei şi 94 de bani.

Trec la bicicletă

„Am lucrat mult timp peste hotare împreună cu soţia şi am revenit acasă. Mi-am cumpărat apartament şi automobil ca să ne putem deplasa mai uşor, dar uitându-mă la preţul pe care îl afişează benzinăriile, cred că voi arunca cheile şi voi trece la bicicletă”, ne spune Andrei Popa din Chişinău.

Nu sunt mulţumiţi de noile tarife nici şoferii microbuzelor. Aceştia ne-au comunicat că şi-ar putea sista activitatea dacă nu va fi majorat preţul la călătoria cu microbuzul. Ei cer pentru o călătorie cu microbuzul între cinci și nouă lei, motivând creșterea prețurilor la carburanți.

Şi transportatorii cer majorări

„Au fost depuse deja cereri a 14 din 19 administratori de rute pentru scumpirea tarifului”, afirmă Adrian Boldurescu, şeful Direcției Transport a Primăriei Chișinău. Acestea vor fi transmise Direcției Finanțe, apoi către comisiile de profil din Consiliul Municipal Chișinău care urmează să decidă dacă aprobă sau nu majorarea tarifului.

În acelaşi timp, Ion Mămăligă, președintele Asociației Transportatorilor Privați, a declarat că și transportatorii de pe rutele interurbane solicită, la rândul lor, o majorare a tarifelor cu 50%. „Dacă nu se majorează tarifele în regim de urgenţă, transportatorii vor fi pur şi simplu nevoiţi să-şi sisteze activitatea pentru că nu se mai poate lucra în asemenea condiţii”, susține Mămăligă.

Scumpire dureroasă pentru agricultori

Pe de altă parte, experţii susţin că scumpirea carburanţilor este nejustificată şi îi va afecta şi mai tare pe agricultori. „E o majorare foarte apăsătoare pentru fermieri, mai ales acum când au loc lucrările de primăvară”, opinează Alexandru Slusari, vicepreşedintele Uniunii Producătorilor Agricoli „Uniagroprotect”.

Viorel Chivriga, expert IDIS „Viitorul”, susţine că scumpirea benzinei şi a motorinei va duce la vânzări şi profituri mai mici şi o stagnare în dezvoltarea agricultorilor. „Va provoca cheltuieli suplimentare atât agricultorilor care au culturi de toamnă, cât și celor care urmează să înceapă lucrările agricole. Consumatorii, de asemenea, vor simți din plin impactul scumpirii carburanților, prin majorarea prețurilor la produsele agroalimentare”, comunică expertul.

Acesta susţine că produsele moldovenești vor pierde din competivitate. „Pe lângă prețurile mai mari la produsele agricole din RM, cele alimentare vor fi mai puțin competitive. În mod deosebit, acest lucru va avea repercusiuni asupra veniturilor agricultorilor. Asta înseamnă vânzări mai mici, profituri mai mici şi, în general, o stagnare a domeniului”, opinează Chivriga.

Moldova, ţara cu cel mai mic salariu minim

Cel mai mic salariu minim pe economie se înregistrează în Republica Moldova, reprezentând echivalentul a 72 de euro. Salariul minim mic se mai înregistrează şi în Belarus (90 de euro), Ucraina (95 de euro), potrivit unei statistici realizate de Federaţia Angajatorilor din Europa. La polul opus, cel mai bine plătiţi europeni sunt luxemburghezii (1.801 de euro), belgienii (aproape 1.499 de euro) şi olandezii (1.447 euro). Salariul minim depăşeşte 1.000 de euro în Franţa (1.398 de euro) şi Marea Britanie (1.259 de euro).

În statistici nu au fost incluse Danemarca, Finlanda, Italia şi Suedia, în cazul cărora legislaţia nu prevede un anumit nivel al salariului minim, dar şi Germania care operează cu salariu minim doar în anumite sectoare ale economiei.

Se scumpeşte energia electrică?

Noul tarif de 6,9 cenţi americani/kWh/oră pentru importul de energie electrică este valabil de la 1 aprilie 2012. Astfel, RED-urile vor cumpăra de la ucraineni energie electrică la un preţ de 13,2 % mai mare decât cel care a fost până la 1 aprilie curent. Totuși, deocamdată, nu se știe care va fi noul tarif al energiei electrice pe care îl va plăti consumatorul.

Victor Parlicov, directorul Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE), a declarat că după semnarea contractului, RED-urile urmează să se adreseze ANRE ca aceasta să stabilească noul tarif.

Directorul ANRE a mai menționat că Ucraina a cerut inițial 7,5 cenți pentru un kilowatt-oră, dar s-a reușit obținerea unui preț de 6,9 cenți.
Contractul precedent prevedea pentru energia importată din Ucraina un preţ de 6,1 cenţi/kWh/oră.

În acelaşi timp, Valeriul Lazăr, ministrul Economiei, spune că scumpirea energiei electrice este inevitabilă. „Oricum, ne dorim o majorare rezonabilă. Nu putem sta pe o poziție dură, pentru că știm că și la ei s-au mărit prețurile. Considerăm, oricum, că majorarea este exagerată. De aceea, am început negocierile. Din 1 aprilie, stația de la Cuciurgan ne asigură 100% din necesarul energetic. În acest moment, noi avem sarcina să negociem cel mai mic preț posibil cu partenerii din Ucraina și Rusia”, a conchis Lazăr. (Trm.md)

The following two tabs change content below.
Marina Liţa

Marina Liţa

Marina Liţa

Ultimele articole de Marina Liţa (vezi toate)