Scumpiri masive de Paște

Vopseaua „la linguriţă” din piețe este tipografică sau textilă și prezintă pericol pentru sănătate

Forfotă mare în piețele din Chișinău în săptămâna patimilor. Carnea, legumele, fructele proaspete, copturile, ouăle și lactatele sunt la mare căutare, chiar dacă prețul acestora crește de la o zi la alta. Unii au economisit timp de câteva luni bani din salariu pentru o masă bogată de Paște, bătrânii din pensia de 1.000 lei nu-și pot permite mare lucru.
Carolina Chirilescu

În Piața Centrală, la mare căutare este carnea de miel, costul căreia diferă – în hala specializată, un kilogram costă 75 de lei, iar în piață, pe la colțuri, poți cumpăra cu 70 de lei. În acest an, mieii vânduţi de Paşte sunt mici şi puţini pentru că sărbătorile pascale sunt anul curent prea devreme, iar zăpada a fost prea mare, spun unii vânzători, menționând că și prețul a crescut față de anul trecut.

Domnul Ion din AneniiNoi, pe care l-am întâlnit în piață, avea un miel de aproape 7 kilograme, pe care l-a și vândut în timp ce discutam. „Îi vând cu 70 de lei kilogramul, toți miei sunt de la 6 kilogramul. Pe oamenii gospodari iarna grea nu îi împiedică să aibă miei de tăiat la Paște”, își dă cu părerea bărbatul.

Ludmila Șchiopu din Pașcani, Criuleni, se plânge însă că, în acest an, i-a fost foarte greu, mulți miei i-au pierit din cauza frigului. „Foarte puțini miei am avut anul acesta și i-am vândut pe toți ca în anul trecut, cu 65 de lei kilogramul. Din cauza frigului, mulți au înghețat în timpul fătatului. Ne gândim să renunțăm la oi, căci rămânem numai cu lucrul”, ne-a spusfemeia.

Și carnea de porc s-a scumpit în ajun de sărbători cu 10–15 lei,un kilogram ajungând până la 80 de lei. „Săptămâna trecută era 65 de lei, marți a fost deja 75–80, până sâmbătă,credem va fi mai scumpă”, menționează vânzătoarea. Indiferent de creșterea prețurilor, femeia ne-a spus că sunt cumpărători, unii cumpără 5–6 kilograme, alțiicâte unul, în funcție de buzunar.

Un kilogram de carne costă cât unul de castraveți

Legumele proaspete, zarzavaturile sunt și ele printre produsele pe care moldovenii le vor pe masă de sărbători.Prețurile acestora însă cresc de la o zi la alta. Dacă marți, puteai să cumperi un kilogram de roșii șiunul de castraveți turcești cu 45 de lei, vineri–sâmbătă, acestea vor costa până la 65–70 de lei.

„Ieri (2 aprilie), a venit mașina din Turcia.Patronii ne-au spus că prețurile vor fi mai mari de joi, sâmbătă va fi jale mare, un kilogram de castraveți vaatinge 70 de lei”, mi-a șoptit vânzătoarea. O doamnă de vreo 70 de ani, auzind cele spuse de vânzătoare,a oftat, spunând că la pensia sa de 1.300 de lei va mânca legume proaspete la vară, când vor fi de zece ori mai ieftine.

Mătușa Elena vindea în piață găini și cocoși de casă cu 35–40 de lei kilogramul, câștigând astfel un ban pentru a cumpăra produse alimentare, pe care nu le are în gospodărie. „Am crescut 100 de păsări, am dat la copii, mâncăm și noi, de sărbători vând, cumpăr în schimb pește, cașcaval, bomboane…”, ne spune femeia.

Mulți cumpărători susțin că de Paște cheltuiesc cei mai mulți bani pe produsele alimentare.Unii sunt dispuși să cheltuiască până la 5.000 lei. „De la părinți am deprins că de Paște masa trebuie să fie bogată, cu de toate, am strâns din timp vreo 5.000 de lei și îi cheltuim pe toți”, ne-a spusun bărbat, Tudor, în timp ce își ducea cu greu sacoșele.

Produse toxice depistate în vânzare                                                                                

„Aici e mai ieftin și de aceea cumpăr, cred căsunt bune”, ne-a spus o doamnă în timp ce vânzătoarea mi-a reproșat:„Bogătașii să meargă la magazin dacă nu le place”.

Se vinde în plină stradă și vopseaua de ouă, care, de cele maimulte ori,nu are indicat pe ambalaj data fabricării și termenul de expirare. La fiecare zece metri, stă câte o doamnă care vinde vopsea neambalată. Agenţia pentru Protecţia Consumatorilor și Supravegherea Pieței susține că vopseaua „la linguriţă din piețe” este tipografică sau textilă şi poate prezenta pericol pentru sănătate, deoarece conţine metale toxice.

Unele gospodine spun că preferă să vopsească ouăle cu ingrediente naturale, precum cojile de ceapă, sfeclă roșie, afine, ceai sau cafea.

La începutul săptămânii, inspectorii Agenției Național pentru Siguranța Alimentelor împreună cu poliția capitalei au descoperit produse expirate în 2011, șapte cutii cu prăjituri cu termenul de valabilitate expirat, 717 torte cu data modificată la o patiserie din sectorul Ciocana, care urmau să fie comercializate în piețele din capitală.

The following two tabs change content below.
Carolina Chirilescu

Carolina Chirilescu

Carolina Chirilescu

Ultimele articole de Carolina Chirilescu (vezi toate)