Scumpirea carburanţilor dă peste cap preţurile!

Reprezentanţii ANRE declară că companiile petroliere mari din RM au prezentat deja solicitări de majorare a tarifelor la carburanţi. Aceasta este influenţată de cotaţiile la bursele internaţionale şi de majorarea preţului la accizele de import, cu 9,6 la sută, susţin experţi în economie.

Victoria POPA

Majorarea preţului la carburanţi este prima din acest an şi destul de semnificativă. Astfel prețul unui litru de benzină cu cifra octanică 95 a ajuns la 17,23 lei, majorându-se cu 80 de bani, motorina costă 16,45 lei, o majorare de 60 de bani, iar gazul lichefiat costă circa 9 lei per litru.

„Avem o tradiţie nu prea bună ca la fiecare început de an să avem majorări la resursele energetice şi apoi la altele, nu şi reduceri, atunci când cotaţiile la bursele internaţionale sunt mai mici. Situaţii de acest fel sunt multe”, a comunicat pentru JURNAL expertul în economie, Viorel Chivriga.

Expertul spune că vor suferi cel mai mult agricultorii, care deja au avut mari pierderi, şi anume plantaţiile cu cereale şi rapiţă. Această majorare va scoate suplimentar din buzunarele ţăranilor circa 1 milion 300 de mii de lei suplimentar când vor fi însămânţate terenurile. Cei care vor intra în campania agricolă de primăvară vor plăti suplimentar aproximativ 14 milioane de lei la toate lucrările preconizate.

Cheltuieli suplimentare pentru agricultori

În opinia preşedintelui „UniAgroProtect”, Alexandru Sliusari, majorarea preţului la carburanţi este o scădere foarte sensibilă pentru agricultori, ţinând cont de procentul majorării. „Această creştere s-a produs pe un fundal climateric nefast. Mai este vorba şi de politica fiscală foarte nereuşită din sectorul agrar”.

Alexandru Sliusari mai spune că anul acesta impactul subvenţiilor în sectorul agrar, în valoare de 400 milioane de lei, deşi sunt mai mari decât suma iniţială stabilită, va fi unul mai mic.

Preţul unei călătorii cu microbuzul

Potrivit lui Sliusari, în situaţia creată, statul urmează să efectueze una din cele trei măsuri care pot avea efecte favorabile pentru agricultura Moldovei: să fie restituite agricultorilor accizele la motorina procurată, să se efectueze restabilirea subvenţiilor la procurarea pesticidelor şi fertilizanţilor sau scutirea sau micşorarea taxei la impozitul pe venit al agricultorilor, reintrodus anul curent.

„Evident că scumpirea carburanţilor va duce la noi scumpiri. În aşa mod, desigur că se va scumpi preţul unei călătorii în microbuz, vorbind de transportul privat. Astfel cred că preţul unei călătorii cu microbuzul poate ajunge la circa 4 lei”, a comunicat consilierul municipal din partea PL, Iurie Topală.

Ministrul transporturilor, Anatol Şalaru, susţine că nu există premise pentru majorarea tarifului la călătoriile interurbane.

Importatorii motivează scumpirile prin majorarea accizelor la import, cu 9,6 la sută.

 

 

The following two tabs change content below.