Scumpă şi inutilă // 70% dintre moldoveni cred că poliţa de asigurare medicală nu-şi merită banii

Compania Națională de Asigurări în Medicină își ascunde rapoartele financiare, iar șomerii sunt obligați prin lege să dețină poliță de asigurare. Foto: Nadea Roșcovanu

Nu există în R. Moldova persoane asigurate medical să nu fi plătit măcar o dată taxe pentru diverse servicii medicale, să nu fi procurat medicamente compensate, să nu fi oferit atenţii medicilor. Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale răspunde formal la solicitări, Compania Națională de Asigurări în Medicină își ascunde rapoartele financiare, iar șomerii sunt obligați prin lege să dețină poliță de asigurare.

„Timp de 12 ani mi se oprește din salariu o sumă de bani pentru asigurarea medicală, am ajuns și eu să am nevoie de ajutorul medicilor și, cu tot cu poliță, am plătit consultația, ca să nu aștept o lună de zile vizita programată la specialist, am achitat analizele medicale, deoarece nu aveau reactive, de medicamente nici nu mai vorbesc. Şi atunci, pentru ce mai plătesc asigurarea?”, se întreabă Nicolae. Bărbatul are 42 de ani, locuiește într-o suburbie a Chișinăului și de 12 ani este angajat oficial la o întreprindere de stat din capitală.

Lunar, către Compania Națională de Asigurări în Medicină merg din partea angajatorului și a salariatului câte 4,5%, în total 9%, din venitul acestuia. În cazul lui Nicolae, care are un salariu de 5000 de lei, se varsă lunar pentru asigurarea medicală circa 500 lei. Doar timp de doi ani bărbatul și angajatorul său au plătit CNAM-ului circa 12.000 lei, în cei 12 ani de muncă alte zeci de mii de lei. Acesta nu este nici pe departe unicul caz, mai multe persoane care dețin poliță de asigurare medicală ne spun că achită consultațiile, analizele medicale, tratamentele chiar și pentru copii care, conform legislației, sunt până la 18 ani asigurați de către stat.

Nici copiii nu sunt asigurați medical gratuit

Părinții sunt revoltați că Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale susține că toți copiii de până la 18 ani sunt asigurați medical gratuit, în realitate însă serviciile medicale pentru aceștia bat la buzunare. „Când vrei să faci o analiză gratis, se motivează că nu-s reactive, iar dacă vrei medicamente compensate, ți se spune că pentru diagnosticul pe care îl ai nu sunt. De nevoie, merg la privat și trântesc un sac cu bani”, ne spune Maria din capitală. Alți părinți se plâng că sunt nevoiți să aștepte până la șase săptămâni o programare la medicul specialist.

„Polița de asigurare medicală nu acoperă tot pachetul de servicii medicale. Chiar dacă persoana deține poliță de asigurare, fără trimitere de la medicul de familie, serviciile medicale se achită, așa sunt regulile, din păcate”, Ghenadie Țurcanu, coordonator de programe al Centrului pentru Politici și Analize în Sănătate.

„Medicul de familie ne-a dat bilet de trimitere la neurolog, locuri libere erau pentru 5 martie. Fiind pe la policlinică cu alte treburi, văd că la neurolog nici țipenie de om, bat la ușă, întreb dacă se poate, iar medicul îmi spune că doar cu programare. Îi zic ca am trimitere, și m-am înscris pentru 5 martie, la care îmi spune să vin atunci, dar, dacă vreau azi, mă consultă doar contra plată, 90 de lei”, menționează indignată Irina, mama unui copil de şapte ani din Chișinău. Managerul Centrului Medicilor de Familie nr. 2 din Chișinău, Adela Ciobanu, ne spune că niciun pacient nu așteaptă mai mult de două săptămâni o programare la medicul specialist.

„Nu este adevărat că se așteaptă câte o lună, noi rezolvăm toate problemele pe loc”, susține Ciobanu. O altă mamă a unui copil de şase ani spune că a fost nevoită să plătească 200 de lei la o clinica stomatologică de stat pentru extracția unui dinte, în timp ce în 2014 a fost adoptată o lege care spune că, stomatologic, copiii până la 12 ani sunt asigurați gratuit. Responsabilii de la Linia Fierbinte a Companiei Naționale de Asigurări în Medicină a declarat pentru ziarul nostru că serviciul este gratuit. „Cu talonașul de la medicul de familie se adresează la stomatologul din cadrul instituției medicale de sector”, ni s-a spus la Linia Fierbinte.

Obligatorie doar pentru pacienţi

La finele lunii octombrie 2017, în Republica Moldova au fost înregistrați 19.125 de șomeri, în realitate numărul lor este mai mare. Obligativitatea încadrării în sistemul de asigurare obligatorie de asistenţă medicală este prevăzută de Legea cu privire la asigurarea obligatorie de asistenţă medicală. Potrivit acesteia, „toate persoanele fizice şi juridice au obligaţia de a participa la sistemul Asigurării Obligatorii de Asistenţă Medicală”. În 2014, Vladimir Duplinschi din Ermoclia, Ștefan-Vodă, a fost ținut în arest 25 de zile pentru că nu avea poliță de asigurare medicală. Fiind șomer în ultimii ani, bărbatul nu își cumpărase polița de asigurare medicală, iar pentru asta a fost amendat cu o mie de lei, bani pe care a refuzat să-i plătească.

Compania Națională de Asigurării în Medicină anunță că, până pe 31 martie 2018, persoanele neasigurate beneficiază de reduceri de 50% şi 75% din valoarea primei, care a rămas la nivelul celei de anul trecut, adică 4056 de lei. Însă oamenii nu se grăbesc să procure polița de asigurare din lipsă de resurse financiare. „Nu am un loc de muncă și nici nu sunt înregistrată la Oficiul de ocupare a forței de muncă, poliță nu am și sper să nu ajung pe la medici, că tare-s scumpi. Știu că statul ne obligă să deținem poliță de asigurare, dar de ce nu ne oferă locuri de muncă?”, se întreabă Natalia, mamă a trei copii din Glodeni.

CNAM-ul și prestatorii de servicii medicale nu prezintă public niciun raport financiar

Conform Centrului pentru Politici și Analize în Sănătate (CPAS), în 2017 în sănătate s-au acumulat peste șase miliarde de lei, mai mulți ca în anii trecuți, însă calitatea serviciilor medicale prestate nu devine mai bună. Cu toate că există o listă impresionantă de servicii medicale de care pot beneficia persoanele asigurate, 70 la sută dintre moldoveni cred că poliţa de asigurare medicală nu-şi merită banii. CNAM-ul și nici prestatorii de servicii medicale nu prezintă public un raport financiar detaliat al veniturilor și cheltuielilor pentru serviciile prevăzute în contractele de acordare a asistenţei medicale, susține CPAS. Centrul a semnat chiar o petiție prin care cerea autorităților responsabile să desecretizeze rapoartele financiare, ca fiecare cetățean să cunoască unde merg banii pe care îi plăteşte lunar.

„Când s-a implementat asigurarea obligatorie de asistență medicală în anul 2004, s-a început cu 400 de milioane de lei. Vă imaginați, într-o perioadă puțin mai mare de zece ani, de la 400 de milioane s-a ajuns la șase miliarde! Șase miliarde este un volum foarte mare de bani care se contractează de la un anumit număr de prestatori de servicii medicale publice și private, iar aceste rapoarte au devenit secrete”, susține Ghenadie Țurcanu, coordonator de programe al Centrului PAS. CNAM-ul susține că rapoartele sunt publice pe pagina web oficială, însă acestea nu sunt detaliate, iar cetățenii nu pot afla unde merg banii pe care îi achită, susține Țurcanu.

The following two tabs change content below.