Sculptorul Tudor Cataragă nu şi-a văzut realizat visul

Autorul proiectului “Monumentul Libertăţii”, sculptorul Tudor Cataragă şi soţia sa, Dorina, au decedat luni într-un grav accident rutier produs pe drumul Chişinău – Leuşeni. Potrivit poliţiei rutiere, automobilul soţilor Cataragă, de marca Renault Megane, a derapat din cauza vitezei şi a poleiului şi s-a izbit într-o autospecială a întreprinderii “Drumuri Nisporeni” care împrăştia material antiderapant pe şosea. În urma impactului, soţii au decedat pe loc, iar o persoană din cealaltă maşină a ajuns la spital.

Automobilul morţii

Vasile Mocanu, reprezentantul întreprinderii “Drumuri Nisporeni”, ne spune că accidentul a avut loc fulgerător. La un moment dat, maşina care venea din faţă pe şosea a ieşit pe contrasens şi s-a izbit de capota maşinii în care se deplasau aceştia. Autospeciala cu o greutate de circa trei tone a derapat spre stânga, automobilul soţilor Cataragă – a fost aruncat pe dreapta. “Am observat că colegul meu nu a avut de suferit,  am coborât şi m-am apropiat de automobil. Bărbatul zăcea aruncat la câţiva metri de maşină, iar femeia a fost prinsă între fiare. Niciunul nu dădea semne de viaţă. M-am deplasat la staţia de alimentare din preajmă, de acolo am chemat urgenţa şi poliţia. Dacă automobilul nu ar fi ieşit pe contrasens imediat în faţa noastră, poate am fi putut evita impactul”, ne spune Vasile Mocanu, persoana care ulterior a fost internată în spital cu multiple traumatisme. În acea zi, soţii Cataragă urmau să ajungă la părinţi, în satul Măcăreşti, raionul Ungheni.

Sceptic că îşi va vedea realizat proiectul

Tudor Cataragă este autorul mai multor monumente. În primăvara anului curent, artistul a fost desemnat câştigător al concursului proiectelor de monumente dedicate victimelor torturii din 7 aprilie, “Monumentul Libertăţii”.

„Mesajul pe care îl va transmite acest monument este clar: libertate, adevăr, cruce. Mă gândesc că opt ani de zile de dictatură au fost prea mult pentru noi. Înţeleg revolta tinerilor de la 7 aprilie, să stai într-o ţară închisă cu sârmă ghimpată dinspre Vest, să nu mai ai parte de şcoli de elită, de schimburi de experienţă, să nu poţi călători în Europa, să te bălăceşti în comunismul în care am trăit şi noi în perioada sovietică… Personal, consider că trebuie interzis comunismul din cauza suferinţei pe care a cauzat-o atâtor popoare”, a declarat atunci într-un interviu pentru JURNAL Tudor Cataragă. Artistul s-a arătat însă sceptic că îşi va vedea realizat în curând proiectul „Monumentul Libertăţii”: „Azi politicienii sunt preocupaţi în special de faptul dacă vor avea sau nu loc alegeri anticipate, se fac diferite jocuri politice şi mi-e teamă că acest proiect va rămâne în umbră”, a mai spus el.

Lacrimi de rugină

Monumentul, aşa cum era văzut de autor, urma să fie conceput din 11 plăci de metal negru, turnate la Combinatul metalurgic din Galaţi sau la cel din Reşiţa, România. „Partea de sus va fi acoperită cu inox, care în razele de lumină vor sclipi sub forma unei cruci înclinate. Anume sub acest unghi va putea fi văzut monumentul dinspre bulevardul Ştefan cel Mare. (…)Când curge rugina de pe metalul negru, se creează impresia că însuşi metalul plânge. Este bine chibzuit mesajul acestui monument şi sperăm să fim înţeleşi atât de politicieni, cât şi de opinia publică”, a mai declarat Tudor Ctaraga în ultimul său interviu acordat JURNALULUI.

Svetlana Corobceanu

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu