Sculptorul în fructe și legume

PASIUNI // Din mâinile lui Valeriu Ciocanu răsar minuni. Face flori, berze, lebede, păuni şi peştişori. Nu foloseşte lemn ca materie primă, ci pepene roşu, ridiche, sfeclă, morcov, castraveţi, ananas, dovleac, portocale.

Maestrul spune că pasiunea față de carving i se trage de la tatăl său, care sculpta în lemn. „Tatăl meu a fost lemnar, a sculptat multe răstigniri şi icoane pentru biserici din întreaga ţară. Cred că am moştenit dragostea pentru sculptură”, afirmă bărbatul. „Prima lucrare pe care am realizat-o a fost încă în 1986, când am absolvit şcoala primară din satul Lozova, r. Străşeni”, ne povestește artistul. 

Fiind medic militar de profesie, carving-ul este pentru el o pasiune, o alinare pentru suflet. Dragostea pentru această artă, dar și răbdarea și curajul de care dă dovadă în sculptarea fructelor și legumelor, i-au fost cultivate și în timpul frecventării cercului de artă plastică. Acolo, el a învățat că fiecare om se naște cu 5 procente de talent, iar restul le dobândește pe parcursul vieții. „Dacă ursul poate merge pe bicicletă, noi, oamenii, nu suntem în stare să tăiem un pepene?”, se întreabă artistul.

La început a făcut figurine din fructe și legume pentru familie, la diferite manifestări. La nuntă sau la botezul copiilor s-a străduit să aranjeze masa mai deosebit decât obişnuiesc alţii.

În 2006, după călătoria pe care a avut-o în Turcia, s-a apucat serios de carving. „Am văzut ce figurine făceau turcii și mi-am zis că pot să fac și eu astfel de sculpturi”, afirmă maestrul care modelează în timp în ce ne vorbeşte o barză mică.

Valeriu a învățat de pe youtube să sculpteze în fructe și legume. Cheamă și imaginaţia în ajutor. „Primele lucrări le făceam noaptea, mă uitam pe youtube și experimentam. Nu aveam instrumente speciale, lucram cu nişte cuțite simple, dar pe care le-am șlefuit după bunul plac, pentru ca sculpturile să aibă o formă deosebită”, își amintește maestrul.  Fără o trusă specială de cuțite nu se poate practica această artă, afirmă bărbatul.

Modelează în câteva minute o sculptură ușoară. Cu cât e mai complicat obiectul, cu atât lucrarea e mai frumoasă, afirmă meşterul. Ține foarte mult la lucrările pe care le sculptează, ca la nişte copii ai săi.

Imaginația vine lucrând

Pentru a sculpta un fruct sau o legumă, maestrul are nevoie de liniște și creativitate. Acestea sunt cele mai importante ingrediente pentru un artist în carving, afirmă bărbatul. „Cea mai complicată lucrare până astăzi este o inimă sculptată în pepene verde. Copiii mei împreună cu soția au plecat la cumpărături, și eu în liniște am făcut această operă”, spune Valeriu. Totodată, el îi mulțumește familiei pentru ajutorul pe care i-l acordă. Adriana, soția lui, este mândră de acest talent ascuns al soțului. „Îl susținem și îl ajutăm când are vreo comandă mai complicată. Unde nu știm cum se face, ne învață”, afirmă femeia.

Oriunde ar pleca, maestrul are și un cuțit la el. Știe totul până la cel mai mic detaliu. În această artă, el se conduce după două şcoli, cea  japoneză și cea thailandeză, dar cel mai des o practică pe cea thailandeză, în special la frunzulițe şi flori. Maestrul spune că  secretul în carving este de a lucra o singură dată. „Poţi face o singură linie, a doua oară nu-ţi iese obiectul scontat deoarece se schimbă forma”.

Trandafirii se fac mai greu pentru că trebuie să nimereşti ca vârful fiecărei petale să cadă în mijlocul celei de dedesubt, dar e mai plăcut deoarece ești concentrat doar asupra lor. Ca fructele să se mențină proaspete, le stropește cu suc de lămâie pentru a avea un aspect frumos, iar ca să-și mențină forma, ele sunt puse în apă.

Prețul unei sculpturi în fructe și legume

Potențialul client al maestrului poate fi oricine. Prețul unei sculpturi în fructe sau legume variază în funcţie de complexitatea lucrării. „De exemplu, pentru un banchet, o nuntă sau un botez, el trebuie să scoată din buzunar până la 2500-3000 de lei, deoarece e foarte mult de lucru, iar pentru o zi de naștere – 500-600 de lei. Costul unei sculpturi în pepene verde oscilează între 100 şi 200 de lei, al florilor mici e de 20-50 de lei, iar al celor mari – de până la 250 de lei”, afirmă Valeriu. El spune că nu va face o afacere din carving atât timp cât nu va înființa o școală de profil.

Aranjamentele le iau ceva mai mult timp creatorilor, iar realizarea lor poate dura până la patru ore, după cum spune bărbatul: „Se poate realiza într-un interval de timp cuprins între o oră și patru ore, în funcție de complexitatea modelului. Avem evenimente diferite, clienți diferiți ca personalitate, iar noi trebuie să ne axăm pe specificul fiecăruia. Putem face buchete de flori complet comestibile, diverse animăluțe sculptate, dar și sculpturi „clasice” în pepene verde. Totul depinde de dorința clientului”. El mai spune că cele mai solicitate lucrări sunt făcute din pepene verde.

Întrebat dacă ar renunța la carving, Valeriu neagă: „Mă regăsesc în această artă. De multe ori lucrez noaptea și dorm foarte puțin, dar o fac pentru sufletul meu”, spune Valeriu.

O şcoala de carving e visul maestrului

Visul lui este să deschidă o școală de carving, dar, din cauza unor probleme financiare, această idee rămâne la categoria viselor. Totuși el speră că în timpul apropiat își va realiza această dorință pentru a instrui alți tineri doritori de a face lucruri frumoase.

A luat parte la câteva concursuri, la care a ocupat locuri de frunte. „Am participat la un concurs național și unul internațional, unde am fost premiat cu două medalii de aur și una de argint”.

Valeriu Ciocanu a avut multe propuneri de a lucra peste hotare, dar nu pleacă deoarece crede că și în Moldova se poate lucra şi din plăcere, să ai și bani”. În opinia lui, în Republica Moldova, carving-ul nu este răspândit, iar concurența nu este dezvoltată. „Pentru un artist contează foarte mult când este aplaudat. Atunci când lucrarea mea este apreciată, mă bucur enorm”, conchide maestrul.

Arta carvingului (eng. „to carve” – a sculpta) este veche de mii de ani. Se consideră că sculptarea legumelor îşi are originea în regiunea Sukhotai, Tailanda, o altă presupunere plasează această practică în anii 601-907 d.Hr., epoca „dinastiei Tang”. La mijlocul secolului al XX-lea, carving-ul se răspândeşte în afara Thailandei. Produsele sculptate din legume sunt, în general, flori sau păsări. Tehnicile de sculptare a legumelor variază de la persoană la persoană, la fel ca rezultatul final. Legumele sculptate sunt folosite pe post de garnitură, uneori însă acestea sunt utilizate şi pentru compoziţii de ikebana.

Anastasia STAJILA