Scrisorile lui Buraga:Moldovenii oligarhi (interviu cu Vlad Filat)

Abundentele promisiuni electorale: să le credem sau nu? Aceasta și alte întrebări incitante formulate de reporterul nostru Frosi Buraga au fost adresate direct lui Vlad Filat, care a răspuns cu rigurozitatea ce îl caracterizează plenar.

FB: Dle premier, unii consideră că trebuie să credem promisiunilor electorale, alții că nu trebuie să credem. Dvs ce le recomandați cititorilor noștri?

VF: Le recomand să creadă. Niciodată nu se știe de unde sare iepurele.

FV: Cum aveți de gând să asigurați prezența la vot a alegătorilor? Prin ce metode?

VF: Metodele trebuie să fie diferite. Unor alegători e suficient să le spui pe alocuri „pericol românesc” și ei se mobilizează exemplar. Alții însă trebuie convinși, luați cu zăhărelul, cu vorba dulce. Vorba dulce mult aduce.

FB: Cu alte cuvinte, să le promiteți marea cu sarea?

VF: Nu neapărat. Dar trebuie să le promitem ceva ca ei să vină de bună voie la votare, cu dragoste, să stea la coadă cu mare, foarte mare plăcere. Să vină pe la miezul nopții ca să prindă rând și să se bată ca să intre primii, cum se băteau în Uniunea Sovietică de la cârnaţ, încălțăminte, mobilă etc… Am apucat vremea ceea și știu ce spun.

FB: O să le promiteți alegătorilor râuri de lapte și viitor luminos ca în comunism? Sau pâine de 16 bani și cârnaţ de 2 lei kilogramul?

VF: Mai bine de 2 lei tona. O să le spunem că, după alegeri, pe străzi vor umbla câini vagabonzi cu colaci în coadă. Dar să lăsăm gluma la o parte. Trebuie să promitem ceva pe alocuri credibil și atrăgător. De exemplu: Moldova fără sărăcie, Moldova fără comuniști.

FB: Asta a fost și nu s-a realizat.

VF: Ba da, s-a realizat. Dar sunt și alte variante, dacă nu vă place asta. Să le promitem oamenilor că după alegeri bărbații o să aibă gratis, zilnic, câte o sticlă de votcă, da’ femeile – câte o sticlă de coca-cola.

FB: O să vă sară femeile în cap, de ce le discriminaţi! Ori le dați și femeilor votcă, ori le dați la toți coca-cola!

VF: Va trebui să le promitem votcă. Cu coca-cola nu cred să le crească entuziasmul.

FB: Dar consumul exagerat de băuturi alcoolice dăunează grav sănătății.

VF: Atunci o să le promitem că fiecare alegător, după alegeri, va avea câte o bancă proprie, cum are Olejca și Plahotniuc.

FB: Asta da! Fiecare alegător are banca lui, asta n-a mai promis nimeni! Nu e rea ideea, dar de unde luați bani?

VF: Bani pentru ce?

FB: O să le dați bancă fără bani? Dacă le dați bancă, nu trebuie să le dați și bani?

VF: Nu-i vorba de dat, e vorba de promis. Eu cred că fiecare moldovean, mic și mare, va veni la alegeri, dacă i se va spune că o să aibă după alegeri banca lui. Că o să aibă, asta-i altă vorbă.

FB: Daaa, e o idee pe alocuri genială: fiecare cetățean al Republicii Moldova devine bancher.

VF: Bancher și oligarh! Toți moldovenii devin oligarhi!

FB: Dacă devin oligarhi, devin și BIP-uri, nu-i așa?

VF: Care oligarh nu a apărut în BIP-magazin?

FB: O bancă proprie pentru succesul tău financiar: sună bine!

VF: Pot să confirm: Dragi alegători, noi vă promitem că după alegeri, dacă vă veți prezenta la vot, fiecare dintre voi va avea câte o bancă proprie, ca Oleg Voronin și Vlad Plahotniuc, și veți deveni cu toții oligarhi. Așa să ne ajute Dumnezeu!

FB: Dar nu ar trebui oare moldovenii să treacă niște cursuri de bancheri, ca să nu-i amăgească cineva și să le ieie băncile?

VF: Sigur că da. Să vină la alegeri și le vom organiza și cursuri de bancheri.

FB: Mulțumim în numele cititorilor noștri. O să venim!

The following two tabs change content below.
Ion Buraga

Ion Buraga