Scrisorile lui Buraga: Zimbrii patriotismului

Ieri am discutat despre politica externă. Trebuie noi să continuăm politica vițelului blând care suge de la două vaci sau nu? Unii spuneau că trebuie, fiindcă în Europa nu ne aşteaptă câinii cu colaci în coadă, alții spuneau că nu, că dacă noi ne comportăm ca vițelul asta nu înseamnă că Europa și Rusia sunt vaci. S-ar putea să fie tauri. Discuţia s-a declanşat în legătură cu venirea la Chişinău a senatorului american John McCain, la invitaţia premierului Filat.

– Doamne fereşte! Mi se ridică părul în cap! Rusia precis că ne declară război și o să calce din nou cu tancurile sticlele de cabernet moldovenesc! – spuse Colesovnazadov.

– Insinuezi că Rusia ne rebutează vinul din motive politice? – se interesă sanitara Vera (am redat sensul mesajului).

– Machein a declarat că Alianța luptă cu forțele întunericului din exterior și din interior. Din interior nu pot fi altcineva decât comuniștii, din exterior – cine să fie dacă nu Rusia? Trebuie să facem o declarație de protest și să scoatem comsomoliștii în stradă! – strigă Colesovnazadov.

– Dar dacă se supără americanii, tot nu-i bine, – spuse moș Dumitru. Noi trebuie să fim mai șmecheri: și cu unii, și cu alții. Vițelul blând suge de la două oi.

– Poate mata ești vițel în politică, da’ eu îs matur, m-am săturat de supt. Ajunge cât sugem de la două oi. Restabilim Uniunea Sovietică și sugem numai de la Rusia – replică Colesovnazadov.

– Ajunge cât am fost viței, noi trebuie să fim zimbrii patriotismului și statalității! – strigă Caltânăr, fluturându-și cravata verde pătată cu roșii verzi murate bine.

Evocarea trecutului glorios al moldovenilor ne întristă. Unde sunt zăpezile de altădată? – se întrebă sanitara Vera.

Acuma stau și mă gândesc: după 20 de ani, în rol de viței blânzi, nu ar fi cazul să ne maturizăm, să mai mâncăm și iarbă verde?

Al vostru gaudeamusigitur, caraghioz, drosofil, Ion Buraga

The following two tabs change content below.
Ion Buraga

Ion Buraga