Scrisorile lui Buraga: Prezenţa la vot

Ieri am discutat despre prezenţa la vot; unii spuneau că trebuie să mergem la alegeri ca să schimbăm ceva, alţii că nu face, că nu trebuie să schimbăm nimic, căci oricum nu se schimbă nimic, iar dacă se schimbă ce folos, căci, totuna, soarele se răceşte. „Cei mai disciplinaţi sunt alegătorii comunişti.

E suficient să spui „Patria în pericol” ori „Iubim Moldova” și s-au prezentat imediat la urne”, spuse Colesovnazadov. „Alegătorilor liberali nu trebuie să li se spună nimic, ei cum văd că se mişcă comuniştii, imediat se pun și ei în mișcare, simt pericolul comunist”, replică Scurtoi. „Alegătorilor comuniști nici nu le pasă dacă Voronin îndeplinește ori nu îndeplinește promisiunile sale. Li se spune „pericol românesc” și s-au aliniat imediat!”, răspunse Colesovnazadov.
„Ca prezența să fie mai mare, trebuie micșorată vârsta alegătorilor, ca și elevii să poată vota!” – strigă Caltînăr, fluturându-și cravata verde, pătată cu roșii verzi murate bine. „Dimpotrivă, vârsta trebuie mărită. Cu cât persoana îi mai în vârstă, cu atât se trage mai mult la votare. Se târâie pe brânci, da’ se duce. Da’ elevii s-or duce o dată, și pe urmă se plictisesc și nu-i mai vezi”, replică Scurtoi. „Problema trebuie rezolvată fundamental. Trebuie introdusă votarea obligatorie. Nu ai votat? Mergi la închisoare pentru 1 an de zile!” – propuse moș Dumitru. „Un an îi puțin”, îl susținu Colesovnazadov. „Nu o să avem atâtea închisori câți alegători n-o să vină la votare”,  replică Sobcor. „Atunci să facem ca pe timpul lui Stalin: împușcat pentru sabotajul democrației!” – strigă Colesovnazadov. „N-o să ne dea voie organismele internaționale, – stărui Sobcor. –  Și putem rămâne fără populație, dacă îi mai și împușcăm.” „Ei și ce? În schimb o să fie disciplină. Întreabă lumea și o să-ți spună că pe timpul lui Stalin era ghine de trăit și era poreadcă!”, insistă Colesovnazadov. „Poate să reformăm sistemul de plătire a salariilor? Ideea mea e ca de azi înainte salariile să fie ridicate de la secțiile de votare. Și alegerile să le stabilim în ziua plății salariilor”, propuse Cozonac. „Nu-i rea ideea. Și pensiile la fel să se deie în ziua alegerilor. Și bursele”, adăugă Scurtoi. „S-ar putea ca unele persoane dezamăgite să ia banii, dar să nu vrea să ia buletinul de vot”, adăugă el. „Dar ce, de voie merge capra la târg? Ai votat, primești salariul și pensia, n-ai votat, la revedere. Și bursele tot la secțiile de votare să le dăm”, găsi soluția Scurtoi în aplauzele tuturor.

 

Acuma stau și mă gândesc, să mă duc la alegeri sau să nu mă duc? Dacă nu mă duc, alegerile se fac și fără mine, dacă mă duc, le influențez, puțin, puțin, dar le influențez așa cum vreau eu. Căci până s-a răci soarele, mai este de trăit.

 

Al vostru heliocopter, fatalerror, chinzin, Ion Buraga

The following two tabs change content below.
Ion Buraga

Ion Buraga