Scrisorile lui Buraga: Pentru o campanie electorală de o zi

Ieri am discutat despre campania electorală. Unii spuneau că e nevoie de o campanie cât mai lungă, iar alţii – de o campanie cât mai scurtă. Alţii spuneau că durata nu contează.

„O campanie electorală trebuie să fie cât mai lungă, pentru ca alegătorii să poată face cunoştinţă cu toţi concurenţii. Într-o lună nu reuşeşti să-i cunoşti pe toţi”, – spuse sanitara Vera. – Mie de exemplu îmi plac politicienii înalţi, şi ultima vreme apar noi politicieni înalţi şi asta-i bine, asta înseamnă că ai de unde alege, dar trebuie timp, să nu alegi cu ochii închişi”, – preciză ea îngrijorată de iniţiativa guvernului Filat de a reduce campania electorală până la 30 de zile”. „Aşa e, – o susţinu Cozonac, – o campanie electorală e ca şi sexul. E nevoie de un preludiu cât mai lung”. „Eu consider că campania nu trebuie să fie nici prea lungă, nici prea scurtă.

Un sex de treizeci de zile mi se pare suficient şi poate chiar în plus”, – interveni Sobcor. „Unde să ne grăbim, stimaţi colegi? – se revoltă Scurtoi, – 30 de zile de pregătire pentru sex, adică pentru alegeri, îi puţin. Las’ să fie 45 de zile, ca data trecută. N-a fost bine data trecută?” – se interesă el. „De ce să nu lăsăm 60 de zile? – se interesă moş Dumitru. – Abia începi să pricepi ce spun partidele, şi se termină”. „Eu cred că dacă PCRM îi împotriva reducerii, înseamnă că trebuie să reducem cât mai mult, dacă îi pentru reducere, înseamnă că nu trebuie să reducem”, – spuse Caltânăr, fluturându-şi cravata verde pătată cu tomate roşii. „Dacă un comunist spune că plouă şi noi ne uităm pe fereastră şi vedem că într-adevăr plouă, nu putem spune că nu plouă”, – replică Bengurione Croşca. „Nu putem.

Dar putem să închidem fereastra, răspunse Arhanghel Schinu. – Propun să reducem campania electorală până la 10 zile. De fapt şi 10 îi mult. Hai să reducem la 2-3 zile sau chiar la o zi”. „Nu o să reuşim într-o zi. O zi îi nevoie pentru înregistrare la CEC, şi pe alocuri nu rămâne timp pentru campania electorală”, – replică Cozonac. „Lasă să se înregistreze până la amiază, după-masă lasă să facă agitaţie electorală, iar a doua zi venim la alegeri”, – insistă Schinu. „În ziua precedentă alegerilor nu e permisă campania electorală”, – replică Cozonac. „Lăsăm două zile. În prima zi se face înregistrarea şi campania electorală, a doua zi, adică penultima e pace, şi a treia zi – alegeri. Dacă reuşim în 30 de zile, reuşim şi în două zile”, – insistă Schinu. – Lui Dumnezeu i-au trebuit 7 zile să facă universul, dar noi să nu reuşim să organizăm nişte alegeri? Punem la vot…”. S-a pus la vot şi, cu majoritate de voturi, propunerea lui Schinu a fost respinsă, menţionându-se cu toate acestea originalitatea ideii.

Acuma stau şi mă gândesc: în loc să-i ascult pe alţi candidaţi, de ce nu aş forma eu propriul partid, ca să fiu şi eu candidat şi să mă ascult pe mine însumi?

Al vostru scruturn, observatont, polittehnolom, Ion Buraga

The following two tabs change content below.
Ion Buraga

Ion Buraga