Scrisorile lui Buraga: Mitul şantajului cu gaze

Ieri am discutat despre preţul la gazele care ştim noi de unde ies. Unii spuneau că preţurile sunt prea mari, alţii – că preţurile sunt europene şi, dacă tot spunem că vrem să ne integrăm în Europa, putem considera că am şi făcut primul pas. Nu mai există o componentă politică în formula de calculare a preţului la gaz. Dar posibilităţi politice pentru ca gazul livrat pentru Republica Moldova să se ieftinească mai sunt, spuse Ambasadorul Rusiei frăţeşti şi îi invită pe aliaţii de dreapta să vină cu idei de stânga.

În anumite situaţii, când se găsesc nişte înţelegeri politice (convenabile), acestea îşi pot afla reflectare în domeniul comercial, cum s-a întâmplat în cazul Ucrainei (care a prelungit termenul de aflare a Flotei Militare Ruse la Sevastopol cu încă 25 de ani). Desigur şi pentru R. Moldova există astfel de posibilităţi, dar acest lucru îl decid autorităţile din RM împreună cu autorităţile ruse.

Autorităţile moldovene pot propune anumite idei, iar autorităţile ruse le vor analiza, preciză Ambasadorul. Vreau să precizez că „sperietoarea” şantajului cu gaz e un mit care dăunează celor ce îl cred, mai preciză el. Lămuriţi-mă, vă rog, ce înseamnă asta, stimaţi colegi?, se întrebă moş Dumitru perplex ca un crenvurşt. El vorbeşte de parcă împleteşte un gard de sârmă ghimpată. Nu înţeleg nimic.

E simplu. Ambasadorul spune că nu există o componentă politică în formula de calculare a preţului la gaze, dar dacă Rusia vrea, preţul comercial se transformă în politic şi viceversa, şi gazul se poate ieftini sau scumpi în dependenţă de reacţia la aluziile ei. Adică, dacă te prefaci că nu înţelegi aluziile ei, plăteşti preţ comercial. Dacă nu te prefaci şi vii cu idei politice ademenitoare pentru Rusia, atunci plăteşti preţ politic, care e mai mic decât cel comercial, explică Scurtoi. Dacă PD făcea alianţă cu PCRM, preţul la gaze avea să fie scăzut!, strigă Colesovnazadov. Nu neapărat, replică Scurtoi.

Mai trebuia ca aceste partide să vină cu ideea că aflarea trupelor ruse pe teritoriul nostru este o binefacere pentru noi, ne onorează, şi că noi ne opunem din răsputeri ca ele să fie retrase în viitorii 300 de ani. Şi nu ar fi mai bine? De ce ne trebuie suveranitate şi independenţă? Nu mai bine plătim gazul mai ieftin?, întrebă Colesovnazadov.

Întrebarea părea logică şi derutantă ca un brand despre care nu-ţi poţi da seama că e fals, dar bănuieşti că nu poate fi original.

Acuma stau şi mă gândesc: dacă Rusia nu-şi retrage trupele de pe teritoriul nostru, asta înseamnă că nu suntem suverani şi independenţi. Iar dacă nu suntem suverani şi independenţi, de ce să mai cerem retragerea trupelor?

Al vostru cvosprocvodcvos, romgazprom, crenvurstpotrebnadzor, Ion Buraga

The following two tabs change content below.
Ion Buraga

Ion Buraga