Scrisorile lui Buraga: Mesajul de Revelion al lui Filat

Ieri am discutat despre mesajele de Revelion ale şefului de stat. Unii spuneau că acestea sunt inutile, alţii – nu, căci astfel moldovenii află cine este preşedintele lor interimar. Sau cine nu mai este. Iată ce a spus Filat: „Stimaţi concetăţeni, tradiţia cere ca, înainte de Revelion, preşedintele Republicii Moldova să le adreseze pe alocuri cetăţenilor un mesaj optimist, o felicitare şi o urare existenţială pe alocuri. În 2009, mesajul respectiv v-a fost adresat de către preşedintele interimar Mihai Ghimpu care îndeplinea această funcţie fiindcă fusese ales preşedinte al Parlamentului şi fiindcă Marian Lupu nu fusese ales în funcţia de preşedinte al RM.

Teoretic, Ghimpu l-a înlocuit pe Lupu care a rămas fără post. Acum, odată cu convocarea noului parlament, mandatul lui Mihai Ghimpu de preşedinte al Parlamentului s-a încheiat şi, în consecinţă, el nu mai poate fi preşedinte interimar în locul lui Lupu. După 28 decembrie, preşedinte interimar în locul lui Ghimpu trebuia să fie Lupu care trebuia să fie ales în locul lui Ghimpu, temporar, în funcţia de preşedinte al parlamentului, funcţie care, conform partajării, i-a revenit lui Ghimpu. Asta fiindcă, după cum vă spuneam, în mod normal, până la alegerea unui nou preşedinte, funcţia de preşedinte interimar trebuia să o deţină noul preşedinte al parlamentului care însă nu a fost ales din cauze ce ne-ar lua mult timp să le explicăm. Şi pe alocuri este chiar imposibil de explicat. Conform Constituţiei, în cazul în care preşedintele parlamentului nu poate exercita interimatul funcţiei de şef de stat, funcţia aceasta îi revine în mod automat, lucru cu care nu sunt de acord toţi juriştii, primului ministru. Aici apar două probleme. Prima, nu e vorba că preşedintele parlamentului nu poate exercita interimatul, el poate, doar că lipseşte, nu a fost ales, şi a doua: primul ministru nu lipseşte dar îşi dă şi el demisia odată cu convocarea noului parlament şi rămâne doar să administreze temporar, până la instalarea noului guvern, treburile statului. Acum, aflându-se temporar în funcţie, primul ministru trebuie să mai exercite temporar şi funcţia de şef de stat. Iată de ce eu mă aflu în faţa Dumneavoastră, când, de fapt, conform partajării funcţiilor, în faţa voastră trebuia să apară Mihai Ghimpu, fiindcă lui i-a revenit funcţia de preşedinte de parlament. El trebuia să fie acum noul preşedinte interimar. Însă, după cum vă spuneam, el a cedat temporar acest post lui Marian Lupu, căruia i-a revenit iarăşi funcţia de preşedinte, dar ca să nu o păţim ca anul trecut când Marian Lupu a rămas fără niciun post, în timp ce Mihai Ghimpu a avut două, s-a hotărât ca, iniţial, Lupu să fie ales preşedinte de Parlament, aşa încât, dacă nu se va reuşi să fie ales preşedinte, să exercite temporar această funcţie, cum a făcut Ghimpu anul trecut. Diferenţa e că Ghimpu a exercitat interimatul funcţiei lui Lupu, în timp ce Lupu ar fi trebuit să exercite interimatul propriei funcţii. Dacă Lupu va fi ales în funcţia de preşedinte al Republicii Moldova, va elibera locul de spicher care îi va reveni lui Ghimpu.

Faptul că eu vă adresez acum acest mesaj poate să însemne că cineva a pus pe post caseta cu discursul pregătit de mine pentru cazul când alegerea lui Marian Lupu eşuează şi eu va trebui să adresez un mesaj de felicitare poporului moldovenesc cu ocazia unui an nou. De ce a făcut asta, din greşeală sau cu rea intenţie, ca să provoace un conflict între mine şi Lupu, rămâne să vedem. Eu sper din tot sufletul să fie vorba despre o eroare umană. Încă o variantă posibilă, la care nici nu vreau să mă gândesc e că eu vorbesc nu în locul lui Marian Lupu, ci al lui Voronin, şi asta în cazul în care Ghimpu nu a renunţat, iar Lupu nu a cedat postul de director al CCCEC, ci a decis să se alieze cu comuniştii. Dar asta nu înseamnă, stimaţi concetăţeni, că voi nu meritaţi, indiferent pentru cine v-aţi dat votul, o felicitare şi o urare de viaţă mai bună şi, pe alocuri, mai veselă în viitorul an. Vom avea sau nu preşedinte interimar contează mai puţin, căci, cum se spune, salvarea celui care se îneacă depinde, în primul rând, de el însuşi. La anul şi la mulţi ani!

Acuma stau şi mă gândesc că ceea ce a povestit dl Filat este purul adevăr. Atunci de ce pare o nebunie?

Al vostru revelionar, horoşcop, maisterhaf, Ion Buraga

The following two tabs change content below.
Ion Buraga

Ion Buraga