Scrisorile lui Buraga: Loteria alegerilor

Ieri am discutat despre alegeri, au acestea rost sau nu? Oricine câștigă fie că dezamăgește profund, dacă l-ai votat, fie că îndreptățește cele mai rele așteptări, dacă nu l-ai votat. Totuși e mai plăcut să te dezamăgească cel pe care l-ai votat, decât să-l vezi învingând pe cel pe care nu l-ai votat, spuse Cozonac. Colesovnazadov își aminti cu această ocazie de vremurile frumoase când alegătorul nu trebuia să-și bată capul pe cine să aleagă. Era mai bine cu un singur candidat.

Nimeni nu se simțea în pierdere și societatea se consolida ca betonul, spuse Colesovnazadov. Dacă s-ar înțelege partidele între ele să înainteze un singur candidat, ca alegătorii să nu se încaiere din cauza candidaților, democrația ar avea numai de câștigat. Dar partidele nu se pot înțelege și nu se vor putea înțelege niciodată, fiindcă ele nu se gândesc la noi, la popor. Trebuie interzise toate partidele și să rămână numai unul singur. Dar care? – se întrebă retoric sanitara Vera. Partidul Comunist trebuie să rămână fiindcă are multă experiență, spuse Colesovnazadov. Ba bine că nu. PCRM o dus la distrugerea URSS. E rândul PLDM! – strigă Caltânăr fluturându-și cravata verde pătată cu roșii verzi murate bine. PL trebuie să rămână, fiindcă o să ne ducă în Europa! – spuse Alabala. PD, fiindcă o să oprească războiul politic – interveni Sobcor. Să hotărască Dr Stuh care partid îi mai bun, el îi năcealnic și știe mai bine, propuse moș Dumitru și tot salonul se miră de înțelepciunea sa. De ce am complica noi lucrurile cu partidele? N-ar putea Dr Stuh să aleagă direct candidatul? – întrebă Cozonac.

Acuma stau și mă gândesc că în loc de alegeri mai bine s-ar organiza o loterie: cine vrea să ocupe postul, cumpără bilet, se face tragere la televizor în prezența CEC-ului și postul îi revine posesorului numărului câștigător. În felul acesta, statul nu va trebui să cheltuiască bani pentru alegeri, ci dimpotrivă ar avea de câștigat de la vânzarea biletelor.

Al vostru parapont, septentrion, emibahar, Ion Buraga

 

The following two tabs change content below.
Ion Buraga

Ion Buraga