Scrisorile lui Buraga: Lenin și ceaiul pentru popi

 

Ieri am discutat despre mortul veșnic viu, Lenin cu noi în rând. Unii spuneau că trebuie îngropat, alții că nu trebuie să ne grăbim, căci nu prezintă niciun pericol social, căci e întreținut în condiții bune. Cu Lenin îi mai vesel de trăit și de iubit Moldova, spuse Cozonac.

Pe mine mă îngrijorează Dadon, spuse Colesovnazadov. De ce n-a fost să-i ureze lui Lenin la mulți ani? 140 de ani îi o vârstă onorabilă. Doar o jurat la monumentul lui Lenin, când o primit carnetul de partid, să lupte pentru cauza de granit, dar acum se eschivează ca un menşevic ticălos, ca iudușka Troțki, se ascunde în tufișuri revizioniste. În schimb Voronin nu a lipsit nici anul acesta. Înainte de a merge la sfânta biserică, el a ținut neapărat să meargă să se sfătuiască cu monumentul iubit. Voronin este Lenin al zilelor noastre! spuse Colesovnazadov patetic, ca o pioniervojată. Lenin era totuși micuț de statură, spuse sanitara Vera sceptică, în tonalitate minoră. Mie îmi plac bărbații puternici, care beau votcă Stalinskaia dintr-o înghițitură, cu tot cu pahar! Lenin a fost genial, el a scris romanul „Arhipelag Gulag”, spuse Caltânăr, fluturându-și cravata verde, pătată cu roșii verzi murate bine. Nu este adevărat, aceasta este o ponegrire a lui Lenin! – strigă Colesovnazadov. Nu Lenin a scris, Stalin a scris arhipelagul! Aici părerile s-au împărțit: unii erau siguri că Lenin, alții că Stalin. Lenin a fost umanist, el iubea copiii! – își strigă Colesovnazadov ultimul argument. Într-adevăr, Lenin a fost un mare umanist, îl susținu Scurtoi. Când Troțki l-a întrebat „Ce facem cu popimea reacționară, Vladimir Ilici?”, el a răspuns: „O împușcați, firește. Dar nu înainte de a-i propune un ceai fierbinte”.

 

Acum stau și mă gândesc: dacă Dodon iubește sincer Moldova, de ce nu se sfătuiește cu Marx, Engels și Lenin care ne considerau români? Sau poate se sfătuiește pe ascuns?

 

Al vostru tiutkin, empiriocriticist, trafalgardscvern, Ion Buraga

The following two tabs change content below.
Ion Buraga

Ion Buraga