Scrisorile lui Buraga: Între anul nou pe nou şi anul nou pe vechi

Ieri am discutat despre Crăciun. Cum e mai corect să-l sărbătorim, pe vechi sau pe nou? Unii spuneau că trebuie să-l sărbătorim pe vechi, alţii – pe nou. Numai Cozonac a spus că trebuie să-l sărbătorim atunci când s-a născut Isus. Şi astfel provocă o nouă discuţie: când s-a născut Isus? Înainte de anul nou pe vechi sau înainte de anul nou pe nou? Unii spuneau că Isus s-a născut înainte de anul nou pe vechi, alţii – că s-a născut înainte de anul nou pe nou, alţii – că Isus s-a născut între anul nou pe nou şi anul nou pe vechi. Numai Cozonac a spus că nu contează căci, oricând s-ar fi născut, noi vom sărbători Crăciunul şi pe nou, şi pe vechi.

Şi astfel a provocat o nouă discuţie: dacă e bine să sărbătorim Crăciunul de două ori? Unii spuneau că e foarte şi foarte bine, căci astfel noi nu dăm niciodată greş, alţii că e foarte şi foarte rău, căci astfel greşim cu siguranţă în unul din cazuri. Fraţilor, spuse Cozonac, dar nu putea oare Isus să se nască de două ori? Prima dată – înainte de anul nou pe nou, şi a doua oară – înainte de anul nou pe vechi? Şi astfel provocă o nouă discuţie: putea Isus să se nască de două ori? Unii spuneau de ce nu? Altfel de unde s-ar fi luat două Crăciunuri – unul pe nou şi altul pe vechi? Alţii spuneau – cum se poate să se fi născut de două ori, este practic imposibil. Consultaţi Wikipedia şi vă veţi convinge. Atunci de unde s-au luat două Crăciunuri, pe nou şi pe vechi? întrebă Cozonac.

Şi astfel puse capăt discuţiei, căci nimeni nu ştia de unde s-au luat două Crăciunuri.

Acuma stau şi mă gândesc: nu era mai bine mai înainte, în Uniunea Sovietică, când religia era opiul norodului şi nu exista nicio sărbătoare de Crăciun şi nu trebuia să-ţi baţi capul când s-o sărbătoreşti?

Al vostru catastrof, catapesteasm, ketanostrum, Ion Buraga

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)