Scrisorile lui Buraga: Împărțirea brânzei electorale

Ieri am discutat despre împărțirea posturilor raionale între partidele Alianței. Unii spuneau că posturile trebuie împărțite frățește, alții că trebuie împărțite în mod egal între cele trei partide. Nimeni nu vroia să cedeze. Înainte de a discuta această chestiune, Filat trebuie să-și ceară scuze de la dl Plahotniuc, fiindcă i-a adus prejudicii de imagine, spuse Caltânăr, fluturându-și cravata verde pătată cu roșii verzi murate bine.

Președinții n-au raioane, mai bine zis invers: raioanele n-au președinți, da’ noi ne-om bate capul de Plahotniuc, – spuse moș Dumitru. Plahotniuc trebuie mai întâi să declare avionul și hotelul, pe care a spus că le are, dar nu le-a inclus în declarația de avere, spuse Cozonac. Toată lumea știe că el are avion și hotel, unde sunt ele? La televizor vorbea Marian Lupu, iar la radio se auzea vocea lui Mihai Ghimpu. „Filat trebuie să recunoască bărbătește că vrea să facă alianță cu comuniștii. Să nu-l facă pe „chichi-michi””, spuse Marian Lupu. „Noi tot am cedat şi văd că aceste cedări nu dau nimic, poftim care e situaţia în Alianţă. Nimeni nu e interesat ca Alianţa să funcţioneze consolidat, prin înţelegere, să alegem preşedintele republicii, a Parlamentului, să revină funcţia PL-ului, cum ne-am înţeles. Au luat funcţii şi pe ei nu-i interesează. Aşa că de data aceasta n-o să meargă. PL-ul n-o să voteze numai de dragul că cineva vrea să-şi realizeze proiectul, să preia puterea pe întreg teritoriul. Puterea o ai atunci când ai votul alegătorului. N-o ai? Înseamnă că trebuie s-o împarţi cu ceilalţi colegi”, spunea Mihai Ghimpu la Europa Liberă. „Împărțirea se face proporțional cu mandatele primite de la alegători. Frate-frate, dar brânza e pe bani!” – interveni Cozonac. „Nu brânza pe bani. Frate e frate, da brânza pe bani – nu? Este votul alegătorului şi de asta trebuie să ţinem cont. Diferenţa de un mandat, de două sau de trei asta nu înseamnă că cineva în mod obligatoriu trebuie să aibă în toate raioanele funcţia de preşedinte. Le ai atunci când ai majoritatea. Nu ai, înseamnă că trebuie să te aşezi la masă, să nu-ţi pară că tu eşti cel care, gata, toţi trebuie să se pună în genunchi în faţa ta” – insistă Ghimpu. Filat trebuie să-și ceară scuze de la Plahotniuc pe care l-a ofensat de o manieră grosolană, necivilizată, inumană… , spuse sanitara Vera. „Da’ eu insist ca Plahotniuc să-și declare pe alocuri avionul, hotelul și celelalte bunuri!”, insistă Cozonac. Discuția dură mult.

Acuma stau și mă gândesc: Dacă nu ar exista PCRM, s-ar mai chinui sărmanii Filat, Lupu și Ghimpu cu această alianță? Ce nenorocire pe capul oamenilor sunt și comuniștii ăștia?

Al vostru miticantrop, cucutean, fofârlic, Ion Buraga