Scrisorile lui Buraga // Ghimpu spune totul

Ieri am discutat despre procurorul general, care i-a dus pe toţi de nas, spunând că se autosuspendă consensual, dar de fapt prelungindu-şi vacanţa glamuroasă. Unii spuneau că e logic, căci, dacă te autosuspenzi, nu mai stai la serviciu.

Alţii spuneau că nu e logic ca autosuspendatul să se desfete cu peisaje marine sau montane, meditând asupra sensului vieţii umane. Logic ar fi ca autosuspendatul să stea închis la poliţia municipală numărând gândacii de colorado. Legea procuraturii nu prevede autosuspendare, de aceea omul şi-a prelungit concediul, explică sanitara Vera. Dacă nu prevede legea, de ce a declarat că se autosuspendă? Putea să spună sincer că se duce la munte să schieze. De ce a minţit? – răcnea, ca de obicei, Colesovnazadov. Lupu i-a cerut să se autosuspende, şi el s-a autosuspendat! Şi ambasadorul SUA, şi Dirk Şubel au spus că trebuie să se autosuspende, explică perseverent sanitara Vera. Dar Vlad Filat i-a cerut să-şi dea demisia de onoare, de ce nu şi-a dat-o? – se interesă Cozonac. Unul spune una, altul spune alta. Era mai bine dacă îşi prelungea vânătoarea? – întrebă retoric sanitara Vera. Şi fiindcă toată lumea tăcea suspect, ea continuă să ne citească eseul lui Mihai Ghimpu: despre vânătoare. „Îmi place şi mie vânătoarea. Din istorie ştim că una din primele îndeletniciri ale bărbatului a fost vânatul. Ce mâncau oamenii la început? Carne din vânat, de porci mistreţi, de raţe sălbatice, de gâşte, de… căprioare… Ce să vă zic? De fapt, mai bine să vă întreb: câţi oameni sunt pe pământ care-s gata să pună capul pe trunchi? Dragii mei, viaţa nu se compară cu nimic, pentru ea eşti gata să faci multe lucruri, să dai totul, să cumperi totul. Puţini sunt cei care ar pune capul pe trunchi, cu sau fără frică, zicând: asta merit, iartă-mă, Doamne!… De când există omul pe pământ, există şi vânatul, dar odată cu vânatul, din păcate, a apărut şi moartea, inclusiv a vânătorilor. Aşa cum a apărut mai târziu moartea cauzată de căruţe, biciclete, maşini, vapoare, avioane etc.. Vedem că se va produce un accident rutier, dar ne urcăm la volan şi apăsăm pe accelerator, vedem că vine trenul, apăsăm pe accelerator…” – citea cu însufleţire neînţeleasă sanitara Vera. Destul, destul! – se revoltă, inexplicabil, Cozonac. Da’ mie îmi aminteşte de Şecspir: To be or not to be. Asta-i întrebarea! – replică Scurtoi. Numai că Şecspir n-a spus totul. Ghimpu spune totul.

Acuma stau şi mă gândesc: oare era posibil ca Lupu să-i fi spus lui Zubco să-şi dea demisia? Dacă era posibil, probabil îi spunea…

Al vostru socaci, dizeur, turnichet, Ion Buraga

The following two tabs change content below.
Ion Buraga

Ion Buraga