Scrisorile lui Buraga: Ghimpu îşi presară cenuşă pe cap

Despre politeţea în cadrul Alianţei – e necesară sau nu? – se discută demult, în interiorul și în exteriorul Republici Moldova. Reporterul nostru Sofi Buraga a reușit performanța să-i adreseze câteva întrebări pe această temă lui Mihai Ghimpu, după o perioadă în care reputatul politician a preferat să stea mai departe de presă.

FB: Dle Ghimpu, să luăm taurul de coarne: credeți că Marian Lupu a procedat corect formând consiliul pentru reformarea justiției fără să se consulte cu partenerii alianței?

MG: Vina e a mea, fiindcă nu l-am oprit pe Marian să facă acest pas greșit. Nu se procedează așa într-o alianță proeuropeană.

FB: Credeți că e cazul să vă presărați cenușă pe cap? Nu e și vina lui Filat? Și Filat nu a fost pe alocuri nici corect, nici, din păcate, eficient în reformarea justiției?

MG: Ba a fost. Republica Moldova nu a avut un premier ca el. Harnic, deștept, patriot. Să-i deie Dumnezeu sănătate. El o să-i scoată pe comuniști la hat. Mai mult decât atât, Republica Moldova în istoria ei multiseculară nu a avut norocul să aibă un administrator ca el, din toate punctele de vedere. Poporul nostru va aprecia această contribuție remarcabilă.

FB: Asta probabil fiindcă are onoarea să fie în alianță cu doi mari bărbați ai neamului, cu doi mari politicieni și oameni de stat…

MG: Așa-i, dar îi și meritul lui personal. De aceea am zis: gata! De azi înainte nu ne mai certăm, trăim în pace și prietenie pentru binele poporului.

FB: Totuși consider că a fost și vina lui Filat, pe care trebuie să și-o asume cu responsabilitate pentru relațiile de până acum….

MG: Nu e adevărat, vina îi numai a mea, o spun ca jurist. Eu știu mai bine cine e de vină și cine nu.

FB: Dar nici el nu a dat dovadă de suficientă înțelepciune, a fost arogant ca să spunem pe șleau. Marian Lupu îi un înger față de el.

MG: Nu. Vina îi a mea, fiindcă eu am experiență și-s jurist! Pot să demonstrez asta! Și o să vă convingeți până la urmă.

FB: Dar nu se poate să vă autocondamnați în permanență. Doar aţi luptat toată viaţa cu regimul comunist. Cine a mai luptat ca Dvs?

MG: Iaca aici sînt de acord.

FB: Cum credeţi, nu ar fi cazul ca PL să îndemne alegătorii din Chişinău să voteze PLDM, odată ce PLDM îi îndeamnă să voteze pentru Chirtoacă?

MG: Trebuie, sigur că trebuie, dacă-i să fim corecți. Și o să facem. Îi vina mea că nu am făcut-o până acum.

FB: Iar sunteţi prea exigent față de persoana Dvs.

MG: Așa-s eu. Îs modest și exigent față de mine, fiindcă, dacă n-am să fiu eu, nimeni nu are să fie.

The following two tabs change content below.
Ion Buraga

Ion Buraga