Scrisorile lui Buraga: Enigma sufletului moldovenesc

Ieri am discutat despre enigma sufletului moldovenesc neutral, împovărat de frunze de dor. Unii spuneau că există o enigmă a sufletului moldovenesc, alții că nu poate exista nicio enigmă a sufletului moldovenesc, căci moldovenii nu au suflet.

Sufletul lor e o aparență, o născocire ca și câmpia Sorocii, care e de fapt deal, spuse Scurtoi. Discuția a fost prilejuită de rezultatele electorale oblice, care ne-au luat prin surprindere. Dacă NASA ar fi declarat că Monica s-a împăcat cu Columbeanu, că Burghilă a emigrat în Haiti, că Voronin și-a redobândit cetățenia română, iar spre globul Moldovei se îndreaptă o flotilă cu extratereștri turmentați, vestea ne-ar fi surprins mai puțin decât după ce s-a aflat că PCRM a obținut majoritatea în Consiliul Municipal chișlănăut. A căzut cetatea inexpugnabilă, bastionul democrației latifundiare, vertebrate, molifere, colone, declară Cozonac. După ce scriitorimea progresistă s-a căznit să tot descifreze enigma sufletului rus, iată că o nouă enigmă proporțională se prăbușește peste capul ei general uman, pătrat: enigma sufletului moldovean. Ce-i cu acești moldoveni bezmetici, sculați brusc din somn? Cine i-o fi programat să îi voteze pe comuniștii mucigăiți? Sunt ei necrofili, mamiferi? Comparat cu sufletul nostru neutru, zimbric, opac ca plexiglasul, cel rus, calașnic, este previzibil ca tancul. Când îți pare că l-ai înțeles, moldoveanul procedează viceversa. El scuipă unde pupă și pupă unde scuipă cu o repiziciune uimitoare, spuse Cozonac. Poate într-adevăr moldovenii nu au suflet? – se întrebă, haidegherian, sanitara Vera.

Acuma stau și mă gândesc: dacă moldovenii nu ar avea suflet, am mai cânta noi cu jale, am mai dansa noi cu foc? Dar dacă facem asta mecanic? Nu cumva suntem roboți, androizi?

Al vostru startrect, corigrafomen, froidiziac, Ion Buraga

The following two tabs change content below.
Ion Buraga

Ion Buraga