Scrisorile lui Buraga: Cum să slăbim dependenţa de factorul rusesc

Ieri am discutat dacă e posibil sau nu să ieşim din criza zimbrobovină. Unii spuneau că da, că e posibil, că trebuie să privim cu optimism în viitor, căci, Cel de sus are grijă de toţi prăpădiţii şi dacă alţii pot răzbate, de ce să nu putem şi noi? Da, suntem moldoveni, spălaţi pe creier cu săpun comunist, dar asta nu înseamnă că ue a pus cruce pe noi, ne-a închis uşa şenghenului pentru totdeauna. Până la urmă povestea noastră de succes va fi scrisă cu hepiend, aşa că nu trebuie să ne grăbim cu concluziile, să-l lăsăm pe harap alb să-şi facă de cap, să-şi joace rolul, căci nu i-a rămas mult de jucat. Alţii spuneau că nu, nu este posibil să ieşim din criză, căci dacă am ieşi, nu am fi noi înşine, ne-am transforma în altcineva, căci criza ne defineşte, ne caracterizează ca popor ovinofil, transhumant şi mulgător de vocaţie, care îşi poartă toată averea cu dânsul, pentru orice eventualitate. În timp ce unii lansează nave cosmice, noi ne apăsăm căciula peste urechi şi aplecăm capul să nu-l ia vârtejul de pe cosmodrom (unde ne paştem turmele mioritice).

Dacă Filat, Lupu şi Ghimpu nu se pot împăca, dacă se mănâncă ca nişte ciobani din balada clasică, să se dea la o parte, să elibereze locul pentru alţi ciobani, number 2, din partidele lor. Şi dacă nici number 2 nu se înţeleg între ei, să vină number 3, number 4 şi tot aşa, până obţinem o combinaţie compatibilă, propuse Cozonac. Şi dacă nu obţinem? – se interesă sanitara Vera. Dacă nu obţinem, să vină number 5 sau 10 sau 30 de mii, până la ultimul membru, până se formează o combinaţie inofensivă, non-mioritică. Mai degrabă se aliniază planetele sistemului solar, decât se înţeleg între ei nişte politicieni liberi şi democraţi moldoveni, – spuse Scurtoi.

Acuma stau şi mă gândesc, cum am putea folosi întru binele societăţii această calitate a politicienilor moldoveni de a nu se împăca nici în ruptul capului între ei? De s-ar inventa o centrală care să producă energie din vorbe, din replici, din declaraţii şi contestări, din afirmaţii şi dezminţiri, din teze şi antiteze, am putea exporta energie electrică. Cu cât mai mult ne-am certa, cu atât mai mult am exporta. Şi am slăbi dependenţa de factorul rusesc.

Al vostru dinamot, hidrocentral, electromezon, Ion BURAGA

The following two tabs change content below.
Ion Buraga

Ion Buraga