Scrisorile lui Buraga: Cu cine ar vota Eminescu?

Ieri am discutat despre comuniști. De unde s-au luat ei în Republica Moldova? Unii spuneau că au apărut pe cale naturală, ca chirăul sau pălămida, alții – că au fost importați prin contrabandă, cum se importă, de obicei, la noi. Căci așa ne-am pricopsit cu filoxera sau gândacii de colorado.

Și fiindcă era ziua morții lui Eminescu, și la televizor se arăta cum puhoaie de politicieni se îndreptau spre bustul poetului, era firesc să vorbim și noi despre el. „Oare pentru cine ar fi votat luceafărul poeziei românești, poetul național și nepereche? Pentru Chirtoacă sau Dodon?” – se întrebă sanitara Vera. „Pe Dodon! – spuse Colesovnazadov cu convingere fermă. – Lui Eminescu nu-i plăceau liberalii.” „Asta dacă scăpa cu viață în perioada regimului comunist, interveni Cozonac. – Dar n-avea cum. Pentru că a scris „Ce-ți doresc eu ție, dulce Românie”, ar fi fost condamnat la moarte pe data de 28 iunie 1940. Dacă scăpa atunci, avea să fie internat la casa de nebuni pentru  fraza „A rosti numele Basarabia e una cu a protesta contra dominațiunii rusești”. Toată lumea fu de acord că Eminescu nu avea cum scăpa viu în perioada comuniștilor și asta ne întristă mult, fiindcă ar fi fost o eroare pentru care PCRM ar fi trebuit să-și ceară scuze și nu și-ar fi cerut.

Acuma stau și mă gândesc: savanții au descoperit că viteza de evoluție a omului ar putea fi de trei ori mai lentă decât s-a crezut până acum. Asta ar însemna că le pretindem moldovenilor să se dezmeticească și să se lepede de comuniști prea repede.

Al vostru adeneoloc, kapuținner, morganștop, Ion Buraga

The following two tabs change content below.
Ion Buraga

Ion Buraga