Scrisorile lui Buraga: Comuniştii aleg Pobeda.Tinerii aleg BMV și Mercedes

Ieri am discutat despre începutul campaniei electorale. În campania electorală trebuie să promiţi marea şi sarea, căci oricum nu te crede nimeni. Iar dacă ajungi, întâmplător, în parlament, poţi încerca, dacă vrei, să te ții de cuvânt, dar nu-i obligatoriu, căci, oricum, ai fost ales pentru că trebuia ales cineva, ca să nu rămână parlamentul pustiu, spuse Cozonac.

Comuniştii propun moldovenilor să aleagă Pobeda, spuse Sobcor. „Moldova alege Pobeda”, aceasta va fi lozinca PCRM în alegeri. De ce „Pobeda”, şi nu „Volga” sau „Moskvici” model nou sau „Lada”, la urma urmei? „Lada” era mai bună decât „Pobeda”, care a fost vândută polonezilor. Dar şi mai bine era dacă Moldova alegea BMV sau Mercedes sau „Volksvagen” sau „Volvo” sau „Toyota” sau „Toshiba”.

De ce PCRM nu se gândeşte la viitor? – se interesă moş Dumitru. Un Landrover era mai bine, – spuse Cozonac. Pentru drumurile noastre trebuie vehicule cu dublă tracţiune, cel mai bine s-ar potrivi un tractor sau un gip american. Eu aş alege Harli-Davidson, – strigă Caltânăr, fluturându-şi cravata verde pătată cu tomate roşii. Da eu aş alege Dacia – spuse sanitara Vera. Îmi place denumirea. Noi trebuie să fim patrioţi, – strigă Colesovnazadov, – să iubim maşinile sovietice, nu cele capitaliste şi româneşti. Noi trebuie să ţinem la moştenirea noastră, nu să schimbăm totul, cum fac liberalii. Patruzeci de ani o mirosit frumos în Chişinău, da’ acuma nu miroase deloc, totu-i schimbat, parcă ne-am afla în altă ţară; peste tot locul scrie în latiniţă, ca la Niu Iorc. La ce miros vă referiţi? – se interesă Alabala. – La cel de closet, de astă vară? Nu mai miroase, fiindcă Dorin Chirtoacă a cărat reziduurile de la staţia de epurare a apei. Mie îmi lipsește mirosul! M-am obișnuit. Era mirosul oraşului nostru, al capitalei. Acuma parcă nici nu eşti în Chişinău. Mai înainte, cum te dădeai jos din avion, sau cum ajungeai în gară, simţeai că ai ajuns acasă, acuma – nu simţi nimic! Tragi aer în tine și parcă nu tragi nimic. Nici nu simți că ești viu. Mai înainte, când trăgeai aer, simțeai.

Problema se poate rezolva, dacă se aduc nişte reziduuri sub geamul salonului nostru, – spuse Scurtoi. Chirtoacă nu-i patriot. Nici el, nici unchiul său, strigă Colesovnazadov. Astfel spiritele s-au aprins: unii spuneau că putoarea nu are nimic cu patriotismul şi nu trebuia suportată, alţii că trebuie să-ţi iubeşti patria indiferent cum miroase ea. Dr Stuh puse capăt discuţiei, spunând că cine nu va trage apa după sine la WC va fi penalizat cu spălări de stomac.

Acuma stau şi mă gândesc și parcă îmi lipsește și mie mirosul. Nu cumva îi semn că îmi crește patriotismul?

Al vostru chișlanot, homolocus, vidanjor, Ion Buraga

The following two tabs change content below.
Ion Buraga

Ion Buraga