Scrisorile lui Buraga: Cine citește legile noastre?

Ieri am discutat dacă deputații sunt obligați să citească legile pe care le adoptă. Unii spuneau că trebuie să le citească ca măcar să știe ce adoptă, alții – că nu e nevoie, căci oricum nu le respectă nimeni.

Punctul de pornire a discuției a fost știrea că cineva a modificat legea cazinourilor în așa fel încât, în loc de 360 mii de lei taxe pentru fiecare masă de cazinou, în legea publicată în „Monitorul Oficial” a apărut o cifră de două ori mai mică, bugetul statului fiind prejudiciat cu aproape 6 milioane de lei. Înjumătățirea taxei fusese propusă, întru beneficiul întreprinderilor mici și mijlocii, de către deputatul aristocrat Veaceslav Untilă, dar ideea nu întrunise numărul necesar de voturi. Din solidaritate cu proprietarii nedreptățiți ai cazinourilor, Serafim Urechean, care prezida ședința respectivă a Parlamentului, anunță că amendamentul a trecut fără să fi trecut. Șmecheria aceasta putea să iasă la iveală dacă președintele Comisiei parlamentare pentru economie și finanțe, Veaceslav Ioniță, nu semna legea în cauză fără să o citească. Dar, fiind mereu foarte și foarte prins în diverse tocșouri, nu a citit-o, recunoscând sincer că, în general, nu citește legile pe care le semnează ca să pară trendy în fața telespectatorilor. La rândul său, președintele Parlamentului, Mihai Ghimpu, semnă „bun de tipar” fără să citească legea respectivă, ceea ce, la nivelul lui, era de la sine înțeles. El putea să o citească și în calitate de peședinte interimar, înainte de a o promulga, dar ar fi ieșit că se contrazice pe sine însuși și nu are încredere în propria persoană, ceea ce era de neconceput pentru un jurist și un veteran al cauzei naționale. La urma urmei, de ce ar trebui să se facă atâta tam-tam cu această ocazie? Dacă am fi în Europa ori în America unde legile contează, dar la noi – care e rostul? Cu sau fără această lege, viața merge înainte, spuse moș Dumitru și colegii îi dădură dreptate unanim.

Acuma stau și mă gândesc: înainte de a le cere deputaților să citească legile pe care le adoptă, nu ar trebui să ne interesăm dacă ei citesc în general?

 

Al vostru gramatul, cazinostra, ptarmigan, Ion Buraga

The following two tabs change content below.
Ion Buraga

Ion Buraga