Scrisorile lui Buraga: Candidatul rătăcit

Ieri ne-a vizitat un candidat electoral. Că era liberal sau liberal-democrat, nu am prea înţeles, dar nu asta contează.

Noi, ca de obicei, eram adunaţi în ungheraşul roşu pentru o întâlnire cu candidatul comunist Adispiţa Dondon, când candidatul liberal sau liberal-democrat îşi făcu apariţia în faţa noastră, obosit, nedormit, respirând precipitat. Sala începu să aplaude frenetic, bucuroasă că vede o faţă nouă, de Dondon nebunii se săturaseră ca de hrean sau hren, cum zice Colesovnazadov. “Stimați alegători din satul Fundurii Noi, stimați fundureni, nu bateți din palme că o să vă doară! – spuse candidatul zâmbind copios, ca un bostan american, în pofida oboselii. “Noi nu suntem fundureni”, – replică sanitara Vera sănătos. Aista nu-i satul Fundurii Noi, preciză ea. “Cum nu-i satul Fundurii Noi? Voi nu știți în ce sat trăiți, v-o spun ca jurist”, – insistă candidatul. – Eu am la ora 12 întâlnire cu alegătorii din satul Fundurii Noi! Acum îi ora 12. Voi sînteți alegători și mă așteptați pe mine. Și, iaca, eu am venit!”. “Stimate candidat, noi nu ne aflăm şi nu suntem din Fundurii Noi! Noi ne aflăm în Costiujeni”, interveni herr Ştuhuţ politicos. “Dacă voi sunteți din Costiujeni, ce căutați în Fundurii Noi?”, – se miră candidatul. – Bine, să presupunem că eu am greșit satul, în loc de Fundurii Noi am nimerit în Costiujeni, fiindcă nu era semn de circulație. Da’ Dumneavoastră de unde ați știut că eu am să greșesc drumul și am să nimeresc în satul vostru? De ce mă așteptați?”, – întrebă candidatul.

Herr Ştuhuţ explică politicos că noi îl aşteptăm în mod tradiţional pe candidatul comunist Adispiţa Dondon. “Voi fiți mai atenţi cu bolşevicul ista. Dacă îl primiți în sat, el o să vă ieie pădurea, o s-o îngrădească și n-o să vă lese să intrați în ea”, – ne avertiză candidatul.

Sanitara Vera îi aduse la cunoştinţă că noi nu avem pădure. “Dacă nu aveți pădure, el o să vă ia o bucată de sat, pe care o s-o îngrădească”, – insistă candidatul. – V-o spun eu, Colon Ţeposu, liberal din talpă, luptător anticomunist încă din anii de grădiniţă, terminatorul Uniunii Sovietice”. “Ca să înţelegeţi ce înseamnă liberal, am să vă spun ce înseamnă comunist”, – răspunse Ţeposu la întrebarea sanitarei Vera ce înseamnă liberal. “Eu n-am avut ocazia să întâlnesc un liberal în viaţa mea, numai comunişti”, recunoscu ea. “Comuniștii sînt ca nişte dihori. Știți, la sat este un animal care suge sângele la păsări, așa sunt și comuniștii – sug și sug, și sug, și sug, da’ noi tăcem, în loc să luăm ciocanul de pe sigla lor și să le dăm în cap.” “Stimați alegători! Dihorii nu sug sânge din oameni, ei sug sânge din păsări. Candidatul liberal niş biolojîa nu cunoaşte!”, – strigă Dondon, care apăruse ca din tufişuri. “Comuniştii au văzut că riscă să le fie interzise secera şi ciocanul şi au ieşit cu steagul lui Ştefan cel Mare şi Sfânt. De parcă Ştefan cel Mare a fost prim-secretar de partid peste Moldova.

Ei manipulează, aşa cum au făcut şi în cei opt ani de guvernare, vă spală pe creieri!”, – nu se lăsă candidatul liberal. “Oamenii o să aprecieze pe data de 28, cine de la cine suge”, – ameninţă Dondon. “Stimați alegători, faptul că comuniştii nu vor suge sângele poporului este clar. S-a încheiat această epopee. Va suge degetul Voronin pentru că nu mai poate face miliarde. Și un biberon o să-i cumpărăm, deoarece Voronin este în mintea copiilor. El spune că eu nu cunosc biologia. Da – dihorii sug sângele la păsări, dar comuniștii sug sângele nostru”, – replică liberalul în aplauzele audienţei. “Nu-l ascultaţi, stimaţi tovarăşi, el îi român!”, – strigă Dondon. – Liberalii au scos sârma ghimpată de pe Prut, ca românii să poată trimite lupii lor să sfâşîe oile noastre!” – strigă Dondon. “Comuniştii bat în România pentru ca noi să nu ne mai integrăm în Uniunea Europeană. Pentru ca să stăm în genunchi în sărăcie și să ne rugăm lui “gheaghea Voronin”. Întrebaţi-l pe tovarăşul Voronin, dacă comunismul este viitorul luminos al omenirii, de ce comuniştii nu construiesc comunismul!?”, – replică liberalul şi plecă la Fundurii Noi, însoţit de aplauzele noastre. Supărat, plecă şi Dondon.

Acuma stau și mă gândesc: dacă scăpăm de dihorii comuniști, poate va mirosi mai frumos în patria noastră liberal-democrată?

Al vostru turmental, avicologar, dihotomat, Ion Buraga

The following two tabs change content below.
Ion Buraga

Ion Buraga