Scrisorile lui Buraga: Boul care se visează toreador

Ieri am discutat despre cosmos. De ce unii lansează rachete în cosmos, iar noi nu lansăm niciuna? Unii ziceau că trebuie să lansăm, căci altfel, când ne vom trezi, vor fi ocupate toate planetele din univers, alții ziceau că nu trebuie, căci dacă vom pleca cu toții în cosmos, cine va rămâne acasă, pe pământ, de paștile blajinilor?

Oricum, trebuie să facem ceva pentru reputația patriei județene. Nu se mai poate să tolerăm situația de azi. Cei mai săraci din Europa, cei mai bețivi din lume, cei mai corupți, cei mai prostituați…, spuse Cozonac. Trebuie să le dăm la bot la toți care ne vorbesc de rău!, strigă sanitara Vera. Numai că cine să le dea?, se întrebă ea retoric. Ați auzit ce au declarat chinezii? Că până în 2020 o să trimită un echipaj pe lună. Ar trebui să o luăm înaintea lor, spuse Caltânăr, fluturându-și cravata verde pătată cu roșii verzi murate bine. Noi ar trebui să trimitem un echipaj de moldoveni mult mai departe: pe Marte!, spuse Scurtoi. Nu-i rea ideea. Le-am da chișca și la americani, și la ruși, îl susținu moș Dumitru. Numai că n-avem cosmodrom. Avem poligonul de la Bulboaca și putem lansa rachete de acolo.

Avem mecanici, avem ingineri șomeri de la uzina de tractoare și cea de frigidere. Putem folosi materiale autohtone, inclusiv nuielele de răchită, care, atunci când se usucă bine, îs mai tari ca sârma de oțel, replică Scurtoi. Dar ne lipsește încrederea în forțele proprii. Într-adevăr, asta ne lipsește, căzu de acord moș Dumitru. În echipaj să fie și un reprezentant de la PCRM, nu numai din alianță!, strigă Colesovnazadov. Să poluăm cosmosul cu comuniști? În niciun caz!, protestă Cozonac. Dacă-i democrație, trebuie să fie inclus în echipaj măcar un comunist de prăsilă, insistă Colesovnazadov. Că voi tare ați respectat democrația, cât ați fost la putere! S-o respectați voi mai întâi, apoi să cereți de la alții, răspunse Cozonac. Dar dacă vom face pe toate părțile borți în cer cu rachetele, nu ne-a trage curentul pe pământ?, se interesă alarmat moș Dumitru. Și asta ne puse la încurcătură, fiindcă nimeni nu știa răspunsul corect.

Acuma stau și mă gândesc: dacă aș fi un bou și aș lansa chemarea Boilor, uniți-vă!”, nu tot o cireadă s-ar forma? Iar când un bou se visează toreador, înțelege el oare că rezultatul e același, că boul rămâne bou indiferent dacă paște pe toloacă sau luptă în arenă? Înțelege el că patria e altceva decât toloaca pe care a păscut când era vițeluș? Din păcate, nu înțelege, nu are cum, probabil, nu îi ajunge imaginație, și asta e tragic.

Al vostru capătrat, răchitonaut, tolocceant, Ion Buraga

The following two tabs change content below.
Ion Buraga

Ion Buraga