Scrisorile lui Buraga // A doua copie a sabiei lui Ştefan cel Mare

Ieri am discutat despre copia sabiei lui Ştefan cel Mare pe care premierul erdogan turc i-a dăruit-o premierului nostru filat moldovean.

Unii spuneau că Filat nu trebuia să ia copia palidă, ci să ceară originalul damaschin, care ne aparţine ca urmaşi ai marelui domnitor pe alocuri inexpugnabil, alţii spuneau că calul de dar nu se caută la dinţi. Din punct de vedere ştiinţific, şi din punct de vedere politic, este relicva cea mai de preţ a statalităţii noastre. Este de datoria fiecărui patriot să meargă să o vadă pentru a se încărca de sentimentul durabilităţii statului nostru. Republica Moldova nu este un proiect temporar! – spuse dr. Stuh. Dacă-i copie şi încă turcească, nu cred că se poate face mare treabă cu ea, se arătă sceptică sanitara Vera. Nu avem de gând să hăcuim varză. E relicvă sfântă! Această sabie va fi expusă într-un loc unde fiecare doritor să o poată vedea! Pentru a avea viitor, fiecare ospiciu trebuie să-şi cunoască trecutul şi eroii! – se supără dr. Stuh. Ştefan cel Mare este cel mai mare român moldovean din toate timpurile, începând cu abstinentul Burebista şi şmecherul Decebal! – menţionă Cozonac. I-am învăţat până acum pe copii în şcoala medie că Ştefan cel Mare i-o bătut pe turci de le-o zburat penele, şi acum venim şi le spunem că sabia lui Ştefan cel Mare îi la turci? Cum o ajuns acolo? – apare întrebarea. I-au dezbătut-o din mână otomanii? L-au luat prizonier? S-ar lăuda ruşii dacă sabia lui Kutuzov ar rugini într-un Bahcisarai? Aşa că nu trebuie să ne grăbim. Şmecheri turcii! În loc să ne întoarcă originalul, ne fac copii. I-au dat şi lui Băsescu una, acum vreo doi ani. Mâine va înmâna una şi Transnistriei. Nu se pretind moldovenii de acolo că sunt mai adevăraţi decât noi, care ne pretindem mai adevăraţi urmaşi ai lui Ştefan decât cei de peste Prut? Nu merită moldovenii mai adevăraţi de peste Nistru o copie a sabiei lui Ştefan cel Mare? – se întrebă retoric Scurtoi.

Acuma stau şi mă gândesc de ce Ştefan cel Mare i-a lăsat testament fiului său Bogdan să închine ţara turcilor, nu moscalilor? Să fi anticipat el fondarea CSI şi a Uniunii Eurasiatice?

Al vostru mesopotam, nostromt, capaclâu, Ion Buraga

The following two tabs change content below.
Ion Buraga

Ion Buraga