Scrisori din casa de nebuni: Stepaniuc şi transplantul de păr

Ieri, am discutat despre dragoste şi transplant de păr. Dezminţirea doctorului triholog din Jurnal de Chişinău că fraza „în poze se vede că premierul Filat şi-a făcut transplant de păr” nu-i aparţine a avut un ecou profund în sufletul sanitarei Vera, care consideră că premierului îi stă mai bine fără păr. „Mie îmi place premierul fără păr”, a subliniat ea. „Da’ mie îmi place cu coafură mai densă”, a contrazis-o liceana Ala de dragul artei. „Se pare că premierul şi-a smuls părul plantat!” – strigă Sobcor, care tocmai urmărea buletinul de ştiri în reluare. Aşa izbucni o polemică fierbinte despre politicienii cu păr şi fără păr şi, în mod firesc, s-a ajuns la persoana lui Victor Stepaniuc proaspăt ales vicepreşedinte al partidului „Moldova Unită-Edinaia Moldova” (MUEM) fără podoabă capilară. Ideea unui interviu cu fostul ideolog al PCRM şi actualul lider secund al MUEM a scăpărat în capul meu ca o scânteie leninistă din care a izbucnit o pălălaie mondială. Fiindcă la casa de nebuni ne conducem de principiul zis şi făcut, vă prezentăm în continuare interviul reporterului nostru Efimia Buraga cu aprigul leninist autohton, care tocmai muia în lapte nişte posmagi produşi de fabrica Bucuria întru susţinerea producătorului autohton.
Muierea posmagilor

Efi Buraga: Muem, domnule vicepreşedinte, muem?
Victor Stepaniuc: Da, recunosc, muiem, fiindcă tocmai am terminat de citit povestea leneşului de Ion Creangă. O capodoperă a specificului moldovenesc, românii nu au aşa ceva.
EB: Personal prefer povestea poveştilor. Dar să lăsăm lucrurile astea istoricilor şi filologilor şi să luăm taurul de coarne, cum ne recomandă redactorul nostru şef, Ion Buraga, cu care, de altfel, nici măcar nu suntem rude, dacă vă interesează. Cititoarele gazetei noastre de perete se întreabă dacă nu aveţi de gând să vă faceţi transplant de păr pe cap.
VS: În letopiseţul Ţării Moldovei de la Aron Vodă încoace părul nu joacă niciun rol.
EB: Vorbim de lipsa părului, vorbim de tradiţia moldovenească a independenţei. Toţi preşedinţii statalităţii noastre de la Snegur, la Lucinschi şi la Voronin au avut păr pe cap.
VS: Voronin nu mai este un model de patriotism moldovenesc cum a fost la început.
EB: Dar şi premierii au fost cu păr. Druc a fost cu păr, Muravschi aşijderea, Sangheli semăna cu un tarzan, dar ce şeveliură aveau Ciubuc 1 şi Ciubuc 2, apoi Sturza, apoi Braghiş, Tarlev 1 şi Tarlev 2, şi Greceanâi, fireşte, avea păr pe cap, şi iată că Filat a corectat defectul naturii ca să fie în consens cu tradiţia. Poate că ăsta e motivul nereuşitelor Dvs ca politician până acum?
VS: Lipsa părului pe cap? Sunt insinuări proromâneşti. Moldova e mai veche decât România.
EB: Dar Berlusconi, după ce şi-a făcut transplant de păr, i s-a ridicat brusc ratingul.
VS: Eu rămân totuşi pe poziţia leninismului. Iar Lenin nu şi-a făcut transplant de păr.
EB: Poate fiindcă nu i s-a propus. Şi unde e Lenin acum? Şi cine l-a înlocuit? Nu Stalin, cu păr de sârmă? Dar lui Hruşciov, cu capul lui ca un ceaun, nu i-a dat un picior Brejnev cu mustăţi în loc de sprâncene? Dar Ceauşescu ce coamă avea, ca Elvis Presli! Dar Reigan şi Margareta Tetcer, doamna de fier, care au distrus Uniunea Sovietică! Dar de ce să mergem atât de departe? Chiar Vladimir Ţurcan, preşedintele vostru, al MUEM, are o coamă de leu!
VS: Eu l-am propus preşedinte.
EB: Ei, vedeţi? L-aţi propus instinctiv, fiindcă are păr. În altă ordine de idei, schimbarea denumirii partidului din Moldova Unită în Moldova Unită-Edinaia Moldova este o sugestie pentru liderii partidului Edinnaia Rossia să modifice şi ei reciproc denumirea partidului?
VS: Este o întrebare provocatoare, proromânească, unionistă, ca să submineze prietenia de veacuri ruso-moldovenească.
Consemnare: Efi Buraga
The following two tabs change content below.
Ion Buraga

Ion Buraga