Scrisori din casa de nebuni: Stalin la Stocholm

Ieri, cimitirele din Republica Moldova s-au trezit la viaţă şi noi am discutat despre ideea unui monument lui Iosif Visarionovici Stalin. De ce nu? Dacă la Moscova se poate, de ce să nu le restaurăm şi noi? Stalin a făcut parte din istoria noastră şi noi trebuie să cinstim istoria! – strigă Caltânăr, netezindu-şi cravata roşie pătată cu suc de bostan politehnic.

Pe vremea lui Stalin era disciplină, spuse moş Dumitru. El o făcut mult pentru popor. Şi-i plăceau copiii! Lui Lenin îi plăceau copiii, replică Scurtoi. Şi lui Iosif Visarionovoci, preciză moş Dumitru. Păi, nu Stalin a dat comanda să-i împuşte în ceafă pe cei 22 mii de ofiţei şi intelectuali polonezi la Katîn? – se interesă, retoric, Cozonac. Ca să nu mai vorbim de basarabeni moldo-români, împuşcaţi şi deportaţi noaptea, ca să nu fim învinuiţi de naţionalism, adăugă el. Şi ce-i dacă o împuşcat în ceafă? Cu duşmanii poporului nu te joci! – se supără moş Dumitru. În schimb el ne-a eliberat de cotropitorii fascişti! El a făcut industrializarea! – strigă Sobcor de parcă el făcuse industrializarea. În 1937 şi 1938 el a omorât aproape 700 mii de oameni sovietici, insistă Cozonac. Asta a fost o greşeală! Numai cine nu lucrează, nu greşeşte! Poate nu chiar mare o fost greşeala, fiindcă nu mai erau ei chiar îngeri, erau duşmani ai poporului cei împuşcaţi. Pe mine de ce nu m-au împuşcat? – atacă moş Dumitru. Dacă vrei să faci omletă, trebuie să strici ouă! – afirmă Sobcor. Mie îmi plac mustăţile lui Stalin, fiindcă seamănă cu ale lui Kikabidze, spuse sanitara Vera. Kikabidze nu are mustăţi! – replică Jana Astronoama. Pe timpul lui Stalin, preţurile scădeau, nu creşteau ca pe drojdii. El se gândea zi şi noapte la norod! Pe vremea lui nu se fura aşa de mult, nu erau atâtea partide, şi nu erau aşa de multe alegeri şi nu era aşa de greu să votezi ca acum, nu erau aşa de mulţi candidaţi! – adăugă sanitara Vera.

Poate o mai împuşcat el câte pe unul, dar cred eu că nu pe degeaba! Acest argument ar fi înclinat definitiv balanţa în favoarea unui monument lui Iosif Visarionovici, dacă herr Ştuhuţ nu ar fi propus să ridicăm un monument şi tovarăşului Stocholm. Propun să ridicăm un monument tovarăşului Stocholm, spuse herr Ştuhuţ.

Asta i-a derutat pe majoritatea nebunilor, căci nimeni nu îl cunoştea pe tovarăşul Stocholm şi ce a făcut el pentru norodul sovietic, dar nu puteau să dea pe faţă.

Acuma stau şi mă gândesc la acest Stocholm. Cum se poate să ridicăm un monument unui necunoscut? Să descoperim pe urmă că nu a făcut nimic pentru popor şi nici măcar nu era patriot? Pe de altă parte, Stalin şi Stocholm încep cu St. Oare să fie întâmplător?

Al vostru cominternet, gastronomad, zaleninzastalin, Ion Buraga

The following two tabs change content below.
Ion Buraga

Ion Buraga