Scrisori din casa de nebuni: Regimul comunist pentru nebuni

Ieri am discutat despre numirea în funcţia de consilier prezidenţial a directorului casei de nebuni, doctorul P.Stuh, licenţiat târziu în psihiatrie, dar specializat devreme în construcţie. Avansarea nu intra nici în planurile lui, nici în planurile noastre, dar e bine şi aşa. Astfel va avea posibilitatea să-şi folosească preţioasa experienţă de lucru cu nebunii în relaţiile cu toată populaţia normală a republicii.

Scandalul care a izbucnit cu această numire ni se pare complet nemotivat şi deplasat, căci după război mulţi ofiţeri şi generali trec la muncă civilă. Generalul Degol, de exemplu, a ajuns preşedinte. E normal ca un psihiatru, un director al casei de nebuni ieşit la pensie să-şi aplice cunoştinţele asupra oamenilor normali. Atitudinea jigodiilor de jurnalişti, a acestor câini turbaţi ai societăţii democratice faţă de directorii caselor de nebuni pensionaţi este de-a dreptul inestetică. De ce nu se miră nimeni când în funcţia de consilieri sunt numiţi foşti veterinari şi chiar miliţieni? Este experienţa cu nebunii mai puţin valoroasă pentru un şef de stat decât experienţa de lucru cu vitele cornute mari, cu şoferii sau cu delincvenţii şi criminalii hibrizi? Unii zootehnicieni şi miliţieni sunt aleşi şefi de stat în Republica Moldova, iar directorul casei de nebuni numit în funcţia de consilier provoacă valuri de critici neîntemeiate, comentarii furibunde ale unor elemente duşmănoase, cârtitoare, nestabile din punct de vedere ideologic şi moral.

Ba mai mult, Partidul Democrat al lui Marian Lupu vine cu o declaraţie în care ne îndeamnă să nu ne pripim şi să condamnăm regimul comunist, condus de veterinari şi miliţieni, fiindcă asta i-ar putea dăuna lui în alegeri. Probleme de genul recomandărilor „Comisiei Cojocaru” ar duce astăzi la scindarea casei de nebuni, tensionarea situației din ospiciu, la degradarea social-economică a nebunilor, se spune în declaraţia PD. Şi pe bună dreptate. Dacă nu are nimic împotriva veterinarilor şi miliţienilor, ce ar avea moldovenii normali împotriva psihiatrilor care compun poezii?

“Pe meleagul nostru scump, între coline
E-aşezat, pitoresc, printre pomi frumoşi
Spitalul mare al înţelepciunii
Ce ne vrea poporul pe toţi mai sănătoşi”.

Acuma stau şi mă gândesc: să riscăm să condamnăm comunismul la casa de nebuni sau să nu-l condamnăm? Să le interzicem nebunilor secera şi ciocanul sau să nu? Dacă revin comuniştii la putere, şi se răzbună pe noi?

Al vostru consiliconier, antropolojen, froider, Ion Buraga

The following two tabs change content below.
Ion Buraga

Ion Buraga