Scrisori din casa de nebuni: Poporul merită întrebări mai complicate

Ieri am discutat despre referendum. Întrebarea la care va trebui să răspundem este: „Sînteţi pentru modificarea Constituţiei care să permită alegerea Preşedintelui Republicii Moldova de către popor?”. Răspunsul este da sau nu.

Eu nu sînt de acord, eu protestez! Este o întrebare prea simplă, este pentru elevi de clasa 1, ca să nu eşueze referendumul! – spuse Colesovnazadov.

Şi răspunsul e la fel de simplu, au dreptate să protesteze comuniştii şi să ceară schimbarea textului. Trebuia găsită o întrebare mai complicată, mai interesantă, să nu poată răspunde oricine, să-şi mai frământe capul. De exemplu: sunteţi pentru modificarea Consituţiei? DA sau NU. Dacă da, de ce da, dacă nu, de ce nu?! – se uni Cozonac.

Alegătorul trebuie făcut să gândească, să pună capul în mişcare, să încerce să ghicească despre ce fel de schimbare e vorba. Să citească un ziar, să navigheze pe internet, să se informeze de la colegi, vecini sau rude, la urma urmei. Sau să sune la 1188, serviciu de informaţie gratuită! În felul cum este formulată întrebarea, alegătorul îşi atrofiază creierul! – strigă Caltânăr, fluturându-şi cravata roşie pătată cu tomate verzi.

Alianţa nu stimează poporul nostru, dacă îi pune întrebări aşa de simple – se uni Sobcor.

Dar poporul nostru nu este pregătit să răspundă la întrebări complicate, se poate scrânti la minte. Aşa că mai bine mai simple, decât mai complicate – spuse timid sanitara Vera.

La cine vă gândiţi când spuneţi că poporul nostru nu este pregătit? – întrebă liceeana Ala. – Fiţi sigură că eu sunt pregătită să răspund la orice întrebare.

Crezi că eu nu sunt pregătită să răspund corect? – întrebă agresiv sanitara Vera?

Eu nu pe Dvs. v-am avut în vedere.

Ba pe mine!

Nu cred că ştiţi mai bine decât mine la cine m-am referit.

Mă crezi proastă!? – se indignă sincer sanitara Vera.

Doctorul Stuh, care intră fulger în salon, a pus punct polemicii, poruncindu-ne să suspendăm dezbaterile asupra întrebării şi să ne concentrăm asupra răspunsului.

Acum stau şi mă gândesc, dar dacă nu nimeresc răspunsul corect la referendum? Dacă răspunsul meu va fi greşit, ce o să fie cu mine? Rămân nebun ori devin oligofren?

Al vostru aiqiuer, occipitalist, Ion Buraga


The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)