Scrisori din casa de nebuni: Paradă de Ziua Europei

Ieri, 13 mai, la casa de nebuni a avut loc o paradă de Ziua Europei. Dr Stuh a hotărât să transfere ziua Europei de pe 9 mai pe 13 mai, ca să nu-i incomodeze pe moş Dumitru şi pe Sobcor, care s-au obişnuit să sărbătorească de 9 mai ziua victoriei în marele război pentru apărarea patriei lor.

Dacă s-ar sărbători dublu, în capul lor s-ar produce o coliziune dintre două trenuri festive cu repercusiuni imprevizibile pentru securitatea ospiciului, spuse dr Stuh. Sărbătorirea zilei Europei pe 9 mai lezează sentimentele mele antume, confirmă moş Dumitru. Ca ziua Europei să ne aducă bucurii, dr Stuh a organizat o paradă şi ne-a pus să defilăm în urma tehnicii militare: 2 tractoare Belarus, trei rachete antigrindină şi 2 avioane cucuruznice, care ar fi trebuit să survoleze, ca nişte rândunele, teritoriul ospicial, dar nu au survolat din motive tehnice. Tractoarele Belarus aparţinuseră colhozului „Viaţa Nouă” din vecinătate şi le privatizase un nepot de-al doctorului P. Stuh. Rachetele antigrindină au fost procurate de la un alt nepot de-al doctorului Stuh, care lucrase şef de depozit la Gossnab. Rachetele erau ieşite din uz, spunea el, dar nu putea demonstra acest lucru.

De aceea, pentru orice eventualitate, herr Ştuhuţ ne recomandă să ne ţinem cât mai departe de ele, căci paza bună trece primejdia rea, spuse el. Cele două avioane nu erau în stare să decoleze, deşi motoarele funcţionau, căci fuseseră înlocuite cu motoare de „Zaporijeţ” şi de „IJ”, reparate de Scurtoi, care avea licenţă de fizician. Avioanele au fost procurate de la un alt nepot de-al lui Stuh, care lucrase în aviaţia civilă şi reuşise să privatizeze 4 avioane, dintre care 2 chiar funcţionaseră în misiune în Africa, până au fost doborâte de nişte triburi maoiste. După paradă, am fost invitaţi la cantină unde ne aştepta o masă bogată de cipsuri, coca-cola şi bere Chişinău”. În final, i-am mulţumit doctorului Stuh pentru grija pe care ne-o poartă din poartă-n poartă.

Acuma stau şi mă gândesc: dacă ne integrăm în Europa, ea devine automat patria noastră, şi va trebui să o sărbătorim pe data de 9 mai. Asta înseamnă că pierdem o zi suplimentară de sărbătoare. Ne trebuie nouă asta?

Al vostru joldas, avanterist, progresant, Ion Buraga

The following two tabs change content below.
Ion Buraga

Ion Buraga