Scrisori din casa de nebuni: Jurnalistul bublic fără cap…

…sau nişte reflecţii legate de mândria naţională a comuniştilor moldoveni

Ieri am discutat despre marşul comuniştilor moldoveni din 9 mai: ei strigau „Moldova, Moldova!”, păşind viforos sub zări roşietice cu lozinca „Naşa Rodina SSSR”. Patria lor fiind în urmă, ei totuşi mergeau înainte, ca nişte bolşevici căliţi în lupte de clasă burgheză şi lovituri sub centură. Lumea se minuna văzându-i bine mersi, după opt ani de guvernare subtilă, oxigenată, carbogazată. Ajuns în faţa monumentului lui Ştefan cel Mare, Voronin coborî zglobiu din taciankă şi depuse un buchet de flori standard – garoafe revoluţionare contrafăcute – la picioarele domnitorului româno-moldav.

Ca de la domnitor la domnitor, ar fi spus el altădată. Acum mesajul corporal era ca de la moldovan de nevoie la moldovan beduin. În timpul acesta, Michel Tortu, de la Bublika TV, ameţit de reiting, escalada eterul şi cablul tridimensional, prinzându-şi pe partea dreaptă a pieptului de aramă lenta.ru, vărgată, ce simboliza „I love Stalin&Putin”, iar pe cealaltă parte a pieptului – o panglică ad hoc „I love Şuman”, care nu cântă la pian. Astfel panglicardul jurnalist semăna cu Cinganciuc-balşoi, balşoi zmeu, doar că-i lipseau penele de pe cap şi din această cauză părea că-i lipseşte capul în sine, integral. Fără cap omul nu poate exista, spuse sanitara Vera cehovian. Da’ călăreţul fără cap? – replică Caltânăr mainridian, ştergându-şi convingător petele de marmeladă portocalie de pe cravata roşie. Astfel, din nimic, izbucni o polemică acerbă: este sau nu idinspensabil capul la jurnaliştii moldoveni bublici. Unii ziceau că jurnalistul moldovean fără cap e ca un flăcău fără izmene, alţii – că nu trebuie să ne deranjeze acest lucru, deoarece ne integrăm în Europa şi nu e nevoie de acest organ compromis definitiv.

Acuma stau şi mă gândesc: dacă patria comuniştilor este URSS, încotro mergeau ei pe data de 9 mai, cu statalitatea în braţe, strigând „Moldova, Moldova”? Nu cumva la cimitir?

Al vostru piseţ, letopiseţ şi cronicard, Ion Buraga

The following two tabs change content below.
Ion Buraga

Ion Buraga