Scrisori din casa de nebuni: Ion Druţă l-a trădat pe Haşhaş

Ieri în salonul nostru a apărut un pacient nou: Horia Holban. Nu vă mai amintiţi de Horia Holban sau Haşhaş, cum îl numea Janet? Da, da, învăţătorul de istorie din Căpriana, satul cu gutui coapte şi clopotniţă pe deal, construită de Ştefan cel Mare… Pe soţie-sa o chema Janet şi era învăţătoare de franceză, iar director de şcoală era Nicolai Trofimovici Baltă, învăţător de limba moldovenească, obsedat de construcţia comunismului. Cu toate acestea, Nicolai Trofimovici era împotriva renovării clopotniţei, fiindcă aceasta închidea panorama viitorului luminos. Haşhaş, dimpotrivă, vroia să le dezvolte elevilor sentimente optimiste indiferent de orânduirea social-politică şi pleda pentru ocrotirea necondiţionată a monumentelor istorice.

Între ei a izbucnit un conflict de interese ontologice şi deontologice. Astfel s-a ajuns la incendierea clopotniţei de către indivizi necunoscuţi. O consolare pentru Horia a fost faptul că elevii au intenţionat să alerge să stingă focul, dar s-au temut de directorul Baltă. Chipul Mariei Moscalu, o elevă inimoasă şi sinceră, care îi relată această versiune ipotetică a istoriei îi rămase o vreme în memorie ca o luminiţă la capătul tunelului.

Între timp, Nicolai Trofimovici Baltă, cum era de aşteptat, a devenit membru PCRM, primar şi preşedinte de raion, apoi preşedinte PCRM. Horia însă se încăpăţână să rămână la şcoală şi ar fi murit de foame, dacă nu l-ar fi salvat Janet, care plecase să muncească menajeră în Franţa, trimiţindu-i periodic remitenţe. Elevii lui Haşhaş participaseră la protestele din 7 aprilie de anul trecut şi asta îi dăduse noi speranţe. Tragedia s-a produs când citi într-un ziar un articol elogios la adresa lui Nicolai Baltă, semnat de Ion Druţă, scriitorul care îi dăduse viaţă, creatorul său. Nicolai Trofimovici Baltă, scria Druţă, este adevăratul străjer al conştiinţei noastre naţionale şi al monumentelor noastre istorice, pe care nu le preţuieşte Horia Holban. Eu nu-mi voi ridica „Ordinul Bogdan Întemeietorul nr 1” declară Ion Druţă, deoarece „Horia Holban nu recunoaşte Moldova ca un stat cu trecutul şi viitorul său, vom aştepta alegerile anticipate, vom aştepta până când în fruntea Moldovei va veni tovarăşul Nicolai Trofimovici Baltă care va spune sus şi tare că am fost şi că vom fi pururi un popor cu nume de moldoveni”. Or, Horia Holban, fiind de origine dintr-un sat bucovinean, era scris în certificatul de naştere „român”. Druţă nu putea să nu ştie asta, atunci când l-a conceput în chinuri creatoare. Ca o mamă iresponsabilă, el se dezicea de Horia, îl părăsea în şcoala lui săracă. Dacă s-ar fi descoperit că Voronin este spion român şi a organizat protestele din 7, şocul ar fi fost mai mic. În ultima vreme Horia Holban se gândise deseori la Druţă, sperând în adâncul sufletului că maestrul va reveni la el şi va scrie despre viaţa lui de după incendierea clopotniţei. Acum nu mai putea spera la nimic. La capătul tunelului, îl aştepta Baltă cu ranga istorică.

Al vostru frunzădedormit, galinablanca, potiomkinolog, Ion Buraga

The following two tabs change content below.
Ion Buraga

Ion Buraga