Scrisori din casa de nebuni: Felicitări pentru Dodon

iIeri am discutat din nou despre Dodon, care şi-a primit, în sfârşit, biletul de partid lângă monumentul lui Lenin. I l-a înmânat Voronin ca pe o bucată de cârnaţ „Doktorski” sau ca pe o cutie de „Şprotî” în perioada stagnării. Sau chiar ca pe o cutie de batog sau icre roşii. Ex-vicepremierul licenţiat, încheiat la toţi nasturii, părea emoţionat ca o pionervojataia prinsă fumând în closetul şcolii.

Se înroşise de plăcere. În aparenţă el seamănă a fi băiat normal, spuse Scurtoi. O fi avut o copilărie dificilă de s-a hotărât să devină comunist. Asta trece, spuse moş Dumitru, şi eu am avut o copilărie grea, dar mi-am scos pârleala după ce am am fost numit secretar al organizaţiei comsomoliste din colhoz. Trebuia să-i însoţesc şi să le ţin de urât la cei care veneau din raion. Mi-au dat un cal care se oprea singur la bufet. Fusese al agronomului Dub, care a încurcat grâul cu ovăsul şi a nimerit la închisoare pentru sabotaj. M-am învăţat să spun anecdote şi mă descurcam aşa de bine, încât atunci când a murit secretarul de partid, tovarăşul Poddubnâi, l-a prins femeia cu o comsomolistă din raion, m-au numit pe mine în locul lui. Şi comsomolista a început să vină la mine, până m-am însurat cu dânsa, altfel mă pâra că am un frate în România şi mă dădeau afară din partid. Tare potcovită ideologic mai era şi tare patrioată. Ştia toate lucrările lui Lenin din exil şi de după revoluţie. Cum a aflat ea de fratele meu, idee n-am, fiindcă familia noastră îi pierduse urma. Eu cred că Dodon nu-i prost, spuse sanitara Vera. El ştie ce face. Şi mie îmi place de Dodon, spuse Jana Astronoama, fiindcă îi înalt şi rumen ca un egumen ieşean. Propun să-i trimitem lui Dodon o felicitare, las’ să se bucure şi el, spuse Caltânăr, fluturându-şi cravata roşie, spălată cu prilejul zilei de naştere a conducătorului proletariatului mondial. S-a votat unanim, cu excepţia lui Cozonac, care a spus că e un gest superfluu. Acest cuvânt i-a pus la mare încurcătură pe nebuni, şi sanitara Vera îi ceru explicaţii. Cozonac i le dădu într-un mod nepoliticos, aşa încât ea făcu scandal şi toţi nebunii uitară de Dodon.

Acuma stau şi mă gândesc: oare nu era mai bine să-l fi felicitat totuşi pe Dodon? Chiar dacă a intrat în PCRM, nu e suflet şi el, nu are nevoie de un cuvânt bun, de o încurajare?

Al vostru upolnomocitor, speţnazspeţnabor, aparatcic, Ion Buraga

The following two tabs change content below.
Ion Buraga

Ion Buraga