Scrisori din casa de nebuni: Drang nach bariera!

Ieri am discutat despre bariera de pe strada Ciocârlia, instalată pentru a-i proteja pe burghezii comunişti de tumultul urban.

Burhezi comunişti din toate ţările, uniţi-vă la umbră, scria pe latura stângă şi dreaptă a barierei. Proletarii liberali, simţindu-se discriminaţi pozitiv, protestau la soare, căci bariera le sta ca un ghimpe, ca un cactus emblematic înfipt în posteriorul Chişinăului capital. Şi fiindcă poliţia nu ştia cine a instalat bariera, refuza să o scoată. Sau viceversa: refuza tocmai pentru că ştia prea bine cine a instalat-o. Nici măcar Catani al nostru nu îndrăznea să se apropie de ea. Sau nu avea voie, ceea ce e una şi aceeaşi. Numai primarul general se încumeta şi chiar trecea uneori dincolo şi dincoace, dar nu putea să o demonteze, pentru că nu reuşea să afle dacă a fost instalată legal sau ilegal. Fiindcă, dacă era instalată ilegal, nu putea să o scoată decât legal şi viceversa: la noi se scoate ilegal doar ceea ce se instalează legal.

Prim-ministrul Filat nu se implica, urmărind bariera de la distanţă, zâmbind pe sub mustăţi. Ca burghez liberal get-beget, era, probabil, înclinat să-i simpatizeze mai mult pe burghezii comunişti, decât pe proletarii liberali, dar nu putem şti asta cu certitudine. În schimb, Interimarele liberal, burghez incipient, privea cu strângere de inimă lupta bravului primar cu bariera burgheză, ca până la urmă să convoace Consiliul Securităţii de Stat. Cine a instalat bariera? – întrebă Interimarele ferm. SIS-ul nu era informat.

MAI-ul nu văzuse, Procuratura Generală nu aflase, şi doar Centrul Anticorupţie vorbi despre starea vremii şi a naţiunii. Noi câte miguri avem? – întrebă Interimarele pe ministrul Apărării. Avem două, dintre care unul funcţionează pe jumătate, iar altul la o pătrime de capacitate. Ori bombardaţi bariera, porunci Interimarele, ori o distrug cu tancul meu personal! Drangnahbariera! Ce a urmat, ştie toată lumea: bariera a fost scoasă în timpul nopţii, cu speranţa că va fi repusă când Interimarele va merge la culcare. Eu cred că bariera a instalat-o Tkaciuk, ca să bage zâzanie între partidele Alianţei, spuse liceana Ala. Eu cred că bariera a instalat-o Rusia, ca să-i împartă pe moldoveni în două popoare diferite. Şi să formeze două limbi moldoveneşti, spuse Cozonac. Bariera a fost instalată de România, ca pretext de nerecunoaştere a statalităţii noastre, spuse Sobcor. Ori americanii, ca să nu protestăm împotriva bazelor militare NATO, adăugă Caltânăr. Bariera a fost instalată de Pasat, ca să folosească biserica în scopuri politice, spuse Scurtoi. Bariera a fost instalată de Filat, ca să câştige alegerile parlamentare şi prezidenţiale anticipate, spuse moş Dumitru. Dar de ce se exclude din calcul că bariera au instalat-o extratereştrii pentru a ne diviza pe noi, pământenii, în rase diferite: westbarierieni şi estbarierieni sau viceversa: nordbarierieni şi sudbarierieni? – întrebă herr Ştuhuţ. Eu cred că bariera a instalat-o Lupu, ca să oprească războiul politic, spuse Sanitara Vera, încheind astfel discuţia, căci, auzind de război, nebunii îşi amintiră de necesitatea apărării patriei şi tăcură pentru a economisi forţele. Eu însă mă gândeam de ce nu s-a gândit nimeni la cei care ridicau şi coborau bariera şi, în lipsa ei, au rămas fără lucru. Fiindcă tot vorbim că moldovenii emigrează, cum să nu emigreze, dacă guvernarea actuală a suprimat cu atâta uşurinţă vreo patru locuri de muncă de ridicători şi corborâtori de barieră?! Ca să aflu în ediţia de seară a Jurnalului TV că pe locul unde fusese bariera a fost întinsă o funie cu steguleţe roşii. Ceea ce înseamnă că locurile de muncă s-au păstrat. Cei care ridicau şi coborau bariera, acum întind şi slăbesc funia cu steguleţe.

Acuma stau şi mă gândesc că m-am gândit degeaba.

Al vostru lotsmanzade, aelit, curburcarpantin, Ion Buraga

The following two tabs change content below.
Ion Buraga

Ion Buraga