Scrisori din casa de nebuni: Cine va plăti pentru pantoful lui Gumeniţă?

Ieri am discutat despre mafioţi. Trebuie ei să plătească impozite pe venit furat sau nu trebuie? Unii nebuni considerau că mafioţii trebuie să plătească impozit ca toţi patrioţii, alţii – că nu sunt obligaţi să plătească pentru că nu ar fi credibili.

„De ce există mafia? Cine are nevoie de ea? Poporul nostru mult pătimit nu are nevoie de mafie! Defel nu are nevoie de ea!” – se revoltă sanitara Vera.

„Problema nu se pune corect: nu de ce există mafia, îi treaba lor de ce există, să existe dacă vor, problema-i de ce ei există aşa cum există şi nu respectă legea? Dacă respecţi legea, poţi fi mafiot, hoţ, tâlhar, escroc, bandit şi orice vrei. Poţi să fii Al Capone şi Corleone luaţi împreună. Dacă nu respecţi legea, nu ai dreptul să exişti şi trebuie aplicată legea, v-o spun ca jurist” – interveni avocatul Arhanghel Schinu.

„Chiar zilele trecute mă gândeam: de ce mafioţii fură, de ce pradă, de ce, dacă au nevoie de ceva, nu vin să ceară, nu solicită: daţi-mi, vă rog, vă rog frumos. Pliz, cum spun americanii. Pliz, ghiv mi asta ori asta. Silvuple, cum spun polonejii. Pe româneşte: vă rog să-mi daţi frumos. Fără voie, nu ai voie să iei un capăt de aţă. Așa spune codul civil, pe care îl cunosc ca avocat. Mama mea aşa mă învăţa: măi Arhanghel, aşa mă alinta ea, Arhanghel, să nu iei lucru străin fără voie, cere mai întâi şi, dacă nu-ţi dă… mai cere o dată, nu lua fără voie, dar, dacă iei, nu lua mult, ori, dacă iei, du înapoi. Ori, dacă găseşti ceva pe drum, interesează-te cine-i stăpânul, păgubaşul, cine a pierdut și du-i ce ai găsit. De aceea, cei care au preluat TVR-ul, nu le zic pe nume, fiindcă toată lumea ştie că-i vorba de Plahotniuc, să aibă grijă să-l întoarcă, să nu aştepte decizia CEDO în acest caz. Îl îndemn să facă un gest cetăţenesc până la urmă, patriotic, statalist, democratic, plăcut pentru suflet, să rămână ca amintire. Căci TVR-ul nu-i a lui, şi, cum spunea mama, trebuie să-l pună la loc” – adăugă Schinu.

„Mafioții trebuie să plătească impozitele. Dacă poporul plăteşte, trebuie să plătească și ei. Și ar fi bine să plătească și pe venitul furat, dacă sunt patrioți și-și iubesc plaiul natal!” – strigă Caltânăr, fluturându-şi cravata roşie pătată cu tomate verzi.

Acuma stau şi mă gândesc: colonelul Gumeniță și-a rupt un pantof și un deget de la picior lovind în tinerii protestatari căzuți jos. Cum să procedăm în acest caz? Pe cine să tragem la răspundere? Pe dl Gumeniţă, care a lovit în tineri, sau pe tineri, care erau aşa de dezvoltaţi încât dl Gumeniţă şi-a rupt pantoful şi un deget de la picior? Cazul nu-i: dl Gumeniţă îi victimă şi a avut şi pierdere – un pantof şi doi dinţi. Pe de altă parte, probabil, dl Gumeniţă a lovit în tineri cu un singur picior, de ce nu lovea cu ambele picioare, pe rând, sau de ce nu a încălţat cizmele, care sunt mai trainice? Şi oare nu ar fi cazul ca tinerii protestatari să fie obligaţi să plătească tratamentul degetului şi pantoful rupt al colonelului Gumeniţă?

Al vostru cozanostrum, acolitic, palcovnic, Ion Buraga
Cine va plăti pentru pantoful lui Gumeniță?

The following two tabs change content below.
Ion Buraga

Ion Buraga