Scrisori din casa de nebuni: Cei mai săraci mafioţi din Europa

Ieri am discutat despre mafie şi rolul ei în statalitatea republicii moldova. Unii nebuni ziceau că avem nevoie de mafie, iar alţii ziceau că nu avem nevoie deloc sau, în cel mai bun caz, doar parţial. Cei care ziceau că n-avem nevoie de mafie n-au putut aduce niciun argument plauzibil, doar bâlbâieli, doar chestii anacronice aşa încât au stârnit hohote de râs.

„Cum să nu avem nevoie de mafie?”, se întrebă retoric Scurtoi. „Fără mafie RM s-ar închide în câteva luni. Fiindcă cine o să ne aducă pulpe de găină din SUA şi Brazilia, carne de vită şi de porc din Europa, îmbrăcăminte din Turcia, tomate din Bulgaria, şi altă producţie chineză? Cine o să importe cartofi, mere şi morcovi din Polonia, ceapă şi usturoi din Ucraina, bomboane şi ciocolate din Rusia, brânză din Albania şi lapte condensat din Maroko. Cine o să le traficheze pe fetele noastre în zonele de război, ca să deservească soldaţii NATO, şi să câştige şi ele un ban, cine să le transporte ilegal, pe gratis, ca să practice cea de-a doua profesie în Dubai, Istanbul şi alte metropole, ducând faima moldovencelor în lumea întreagă? Ca să nu mai vorbim despre rinichi şi alte organe interne în plus pe care moldovenii le comercializează în alte ţări? Cine să se ocupe de acest biznis întrucâtva periculos, dacă nu mafioţii patrioţi?”

„Dacă n-ar exista mafie, n-ar exista nici consum, iar fără consum nu ar exista nici firava economie naţională. Am fi un stat fără PIB pe cap de locuitor, iar un stat fără PIB e ca o prostituată fără sexapil, e ca o armată fără sergenţi, e ca un spital fără termometre şi aspirină, e ca o televiziune fără antena celor care iubesc şi viceversa. Moldovenii noştri sunt prea puţin pretenţioşi, timizi şi anemici, o găină europeană, ca să nu mai vorbim de cea americană, consumă mai mult decât un cetăţean moldovean, iar ca spaţiu locativ poate folosi o cutie de carton, şi cu oamenii ăştia vrei să mişti progresul economic din loc? Nici în ruptul capului, nici în vecii vecilor!”, spuse Cozonac. „Cine o să cumpere maşini de lux, cine o să facă şoping la cele mai mari preţuri din Europa? Prăpădiţii de pensionari care mai mişună pe străzi în căutare de chicuşuri? Şi-i mai vorbesc de rău pe mafioţi, fără să judece că şi mafioţii ar putea avea pretenţii faţă de ei. Căci nu-i uşor să fii mafiot în cea mai săracă ţară din Europa. Ca să te îmbogăţeşti în condiţiile noastre, trebuie să depui un efort mult mai mare decât mafioţii din alte părţi. Dacă ar fi mai bogaţi moldovenii, ar fi mai bogaţi şi mafioţii. Nu se gândeşte nimeni că şi mafioţii sunt oameni şi le este greu.”

Petalia Pavlihotniuc declară că toate nenorocirile moldovenilor sunt din cauza premierului Vlad Filat care nu acordă atenţie cuvenită femeilor poliglote. Sanitara Vera o susţinu, deşi nu le agrea nici ea pe poliglote. Mirosea a feminism ieftin.

Acuma stau şi mă gândesc: totuşi cât de subiective pot fi uneori femeile. Ele se pot îndrăgosti de oricine, inclusiv de oligarhi şi mafioţi, fără să le pese că astfel ne fac să credem că le place banul şi ruinează credinţa noastră în dragoste. Sunt sigur că un bărbat va cântări mult mai mult înainte de a se căsători cu o mafioată.

Al vostru asciugaman, hendtroctnerist, seşmen, Ion Buraga

The following two tabs change content below.
Ion Buraga

Ion Buraga