Scriitorul Mihail Vakulovski la Art House Cafe

Întâlnirile culturale de la Art House Cafe (bd. Grigore Vieru 11) ar putea da un impuls pentru apariţia unei noi mişcări de emancipare intelectuală şi artistică la Chişinău. În acest local modern, cu ferestre uriaşe ce îndeplinesc şi funcţia de pereţi, se leagă discuţii captivante între scriitori, actori, pictori, muzicieni, cineaşti, jurnalişti, comentatori politici şi literari.

Întâlniri culturale la Art House Cafe

O seară animată şi reconfortantă a fost cea din 29 iunie, când la Art House Cafe s-a întrunit „Republica”, cenaclul Bibliotecii Naţionale a R. Moldova, avându-l drept invitat pe Mihail Vakulovski, scriitor, critic literar, jurnalist cultural. Prezenţa lui Mihail Vakulovski la eveniment a fost asigurată de ICR Chişinău.

În cadrul şedinţei cenaclului s-a vorbit despre cei 10 ani ai revistei web Tiuk!, despre cele mai recente volume ale lui Mihail Vakulovski – romanul Tovarăşi de cameră. Student la Chişinău”, apărut în 2011 la Editura Cartea Românească şi volumul de critică „Portret de grup cu generaţia optzeci”, Editura Tracus Arte, 2010. Au luat cuvântul Petre Guran, directorul ICR Chişinău, Emilian Galaicu-Păun, Iulian Ciocan, Dumitru Crudu, Alexandru Vakulovski și istoricul Octavian Ţîcu. Poeta Moni Stănilă a fost moderatoarea şedinţei de vineri a cenaclului „Republica”, aflat în ospeţie la Art House Cafe.

Mihail Vakulovski: „Mulţumesc, Chişinău!”

A doua zi după manifestare, Mihail Vakulovski a scris pe blogul său intitulat „Nu prea jurnalul meu”: „La „Republica” a fost nemaipomenit. M-am întors la Chişinău să vorbim despre zece ani furtunoşi, intenşi şi neîntrerupţi ai revistei Tiuk! şi despre cărţile editate în ultimii doi ani. Aş fi preferat să avem o întâlnire mai interactivă, cum se întâmplă la CenaKLUbul TIUK de la Braşov, adică publicul să facă parte din acţiune, nu să vină ca la teatru, dar cred că au fost intimidaţi de vorbitori, foarte, foarte buni, profi şi originali, care au prezentat cărţile frumos şi la obiect (…). Octavian Ţîcu, fostul mare boxer şi actualul istoric, a înclinat balanţa spre „Zece basarabeni pentru cultura română (Tinerii dintre milenii)” şi aici a fost o discuţie la fel de interesantă şi la fel de combinată cu întâmplări biografice şi chiar istorice… Am citit un fragment din „Tovarăşi de cameră. Student la Chişinău” şi un existem, aşa, de încheiere (…) Apropo de public – în sală erau mulţi oameni interesanţi, şi tineri şi mai în vârstă, cu care mi-a făcut plăcere să mă întâlnesc, dar şi scriitori, ziarişti, artişti despre care ştiam, dar pe care nu-i cunoscusem încă. Iar după sesiunea de autografe m-au luat în primire ziariştii (…) Mulţumesc „Republica”, mulţumesc Chişinău, a fost tare frumos!”

Liliana Câşlaru, stagiară

Mihail Vakulovski s-a născut pe 10 august 1972 în satul Antoneşti, Ştefan-Vodă. Este autor a peste 10 cărţi, printre care: „Tatuaje” (poezie, Ed. Vinea, Bucureşti, 2003), „Holocaustul evreilor români (Din mărturiile supravieţuitorilor)” (Ed. Polirom, 2004), „Portret de grup cu generaţia optzeci” (Ed. Tracus Arte, Bucureşti, 2010), „Tiuk! (antologie de proză, Bucureşti-Chişinău, 2010), „Zece basarabeni pentru cultura română (Tinerii dintre milenii)” (interviuri, Ed. Casa de pariuri literare, 2011) etc. Premiul Uniunii Scriitorilor din Moldova & Premiul SOROS pentru „Nemuritor în păpuşoi”, Marele Premiu Underground Literar pentru Management Cultural Performant, Premiul Tomis pentru cel mai bun traducător. Membru al Asociaţiei Scriitorilor Profesionişti din România şi al Uniunii Scriitorilor din Moldova.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)