Scriitorii români ne așteaptă în Europa

Oameni de litere din România răspund la o întrebare a JURNALULUI: „Ce le doriți basarabenilor cu ocazia summit-ului de la Vilnius?”

Alex_Stefanescu fotoAlex Ștefănescu: „Trăiesc un sentiment de vinovăție”

„Îmi doresc foarte mult, din toată inima, ca Republica Moldova să se salveze, integrându-se în Uniunea Europeană. Oricum, ca român din România, trăiesc cu un sentiment de vinovăție neputând să uit că în 1940 statul nostru i-a abandonat pe românii din Basarabia. Dacă aș avea o putere demiurgică, aș lua în brațe și România și Republica Moldova și le-aș duce în altă parte a planetei, departe de Rusia.”

Tudorel_Urian-pozaTudorel Urian: „Vă așteptăm acasă!”

„Fraților mei din Basarabia aș vrea să le reamintesc vorbele rostite de Bill Clinton la București, în anul 1997, într-un moment în care integrarea României în NATO și Uniunea Europeană părea de domeniul science-fiction”: „Stay in the course. The future is yours!”. Atunci toți credeau că sunt doar niște vorbe de consolare. Astăzi însă suntem acolo unde ne-am dorit. Locul tuturor românilor nu poate fi decât sub acoperișul comun al Uniunii Europene. Asta ne dorim toți și sunt convins că dacă cetățenii Republicii Moldova vor fi consecvenți visului lor, nimeni și nimic nu ne va putea sta în cale pentru îndeplinirea lui! Vă așteptăm acasă, frați români!”

florin iaru fotoFlorin Iaru: „Vă doresc înțelepciune”

„Ce să le doresc basarabenilor? Înțelepciune, pentru a folosi cu cap această șansă.”

vasile-baghiu fotoVasile Baghiu: „Vilniusul e un pas important pe drumul de întoarcere în Europa”

„Le doresc basarabenilor ceea ce îmi doresc să avem parte şi noi, aici, în dreapta Prutului, pentru ideea de românitate, anume o apropiere şi mai mare a lor de Uniunea Europeană, în fapt de România. Problema ne priveşte, în primul rând, în calitatea noastră de români şi e firesc să ne dorim toţi ca Republica Moldova să reuşească la această întâlnire importantă de la Vilnius să facă un pas important pe drumul ei de întoarcere, cu calm şi fără ezitări, în Europa. Ar fi un lucru bun pentru ambele ţări, pentru că unirea, ca scop final şi urgent, este o chestiune firească faţă de care şi basarabenii, şi noi, cei din România, ar trebui să ne arătăm mai hotărâţi.”