Scriitori basarabeni la Zilele revistei „Convorbiri literare”

Zilele revistei „Convorbiri literare”, desfăşurate la Iaşi în perioada 22–23 aprilie, au reunit mai bine de 80 de scriitori din România, Republica Moldova, SUA, Germania.

Potrivit redactorului-şef al revistei „Convorbiri literare”, Cassian Maria Spiridon, evenimentul e „o sărbătoare a spiritualităţii româneşti, o întâmplare culturală devenită tradiţie la Iaşi”. La deschiderea manifestării, vicepreşedintele Uniunii Scriitorilor din România, Gabriel Chifu, a menţionat că „normalitatea în domeniul culturii e tot mai ameninţată, de aceea astfel de acţiuni constituie nişte repere în viaţa noastră literară”.

Tema principală a întrunirii a fost „Religie şi literatură”, publicul având şansa de a asculta o strălucită prelegere a lui Sorin Dumitrescu, pictor, eseist, profesor universitar, discipol al părintelui Galeriu. Scriitorul şi profesorul Marcel Petrişor a luat de asemenea cuvântul, subliniind: „Dacă nu ar fi turlele bisericilor din Moldova, cerul s-ar prăbuşi peste România”.
În cadrul Zilelor „Convorbiri literare”, desfăşurate la Hotelul „Moldova”, în preajma somptuosului Palat al Culturii din Iaşi – un oraş inundat de lalele înflorite la acest final de aprilie –, au mai avut loc prezentări de reviste şi cărţi, inclusiv volume noi ale unor autori basarabeni: „Cartea nomazilor din B.” de Val Butnaru, „Oleandrii ne strigă roz” de Maria Şleahtiţchi, „Copilul din maşina galbenă” de Irina Nechit. Aceşti autori au fost prezenţi la manifestare. Din echipa scriitorilor basarabeni, invitaţi de „Convorbiri literare”, au mai făcut parte Nicolae Negru, Mircea V. Ciobanu, Aurelia Borzin.

Pe 23 aprilie a avut loc ceremonia de decernare a premiilor „Convorbiri literare”, care le-au revenit lui Mircea Pop (pentru traduceri), Nicolae Oprea (pentru eseu), Paul Cernat (pentru critică), Adrian Popescu, Ion Mateuţ (pentru poezie), Daniela Zeca, Varujan Vosganian (pentru proză), Marcel Petrişor, Sorin Dumitrescu (pentru excelenţă).

Manifestarea, aflată la a XIV-a ediţie, a fost un bun prilej pentru aducerea revistei „Convorbiri literare” (fondată la 1 martie 1867) în prim-planul vieţii publice.

Daria Vlas

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)