Scriitori basarabeni în revista cehă „Plav”

Revista cehă „Plav” a consacrat un număr literaturii române din Republica Moldova. Numărul special al revistei „Plav” a apărut cu sprijinul Ministerului Culturii al Republicii Cehe şi al Institutului Cultural Român. Lansarea acestuia a avut loc pe 13 iulie la sediul Ambasadei Cehiei în R. Moldova.

Revista cuprinde proză de Vlad Ioviţă, Andrei Burac, Iulian Ciocan, Dumitru Crudu, Nicolae Dabija, Nicolae Rusu, Alexandru Vakulovski, Vlad Zbârciog şi poezii de Paula Erizanu. În introducerea revistei a fost publicat un interviu cu scriitorul şi ziaristul Vitalie Ciobanu.

Ambasadorul Cehiei în R. Moldova, E.S. Jaromír Kvapil, a menţionat la lansare că în Europa nu se ştiu multe despre Moldova, despre cultura şi literatura acesteia: „De obicei, ne îndreptăm privirile spre Vest şi mai puţin spre Est. Adeseori uităm de prietenii noştri estici. Acest număr de revistă ne oferă bucăţi literare din care ne putem face o idee despre scrisul din R. Moldova”.

„Fascinaţi de capodoperele din depărtare, uităm de ceea ce se scrie în statele mai apropiate nouă. Am făcut parte din grupul de cercetare „A treia Europă” din Timişoara şi ţin la valorile civilizaţiei central-europene. Faptul că scriitorii cehi sunt traduşi în română şi autorii români sunt traduşi în cehă e un venerabil gest de reciprocitate”, a subliniat Ambasadorul României în R. Moldova, E.S. Marius Lazurca.

Pe prima copertă e revistei „Plav” (2012, nr. 2) găsim cuvântul „Besarabesky” chiar sub denumirea publicaţiei. „E frumos că în cultura cehă există o Basarabie, astfel nu se fac confuzii privind moldovenismul de până la şi de dincolo de Prut. Acest număr special al revistei „Plav” e rodul unei triple colaborări – ceho-româno-basarabeană. De-a lungul timpului, Cehia a fost un partener în construirea unei identităţi est-europene, iar astăzi rămâne pentru noi un model de integrare europeană”, a afirmat Petre Guran, directorul ICR „Mihai Eminescu” la Chişinău.

Preşedintele Uniunii Scriitorilor din Moldova, Arcadie Suceveanu, a adus mulţumiri tuturor celor care au contribuit la apariţia numărului special dedicat autorilor basarabeni: „Este o deschidere extraordinară faţă de acest spaţiu. Datorită revistei „Plav”, imaginea literaturii noastre va deveni mai vizibilă în Cehia”.