Scolioza şcolară

Se observă o întinerire şi o creştere a numărului de copii bolnavi de scolioză

Pediatrii afirmă că numărul copiilor care au o dereglare a coloanei vertebrale sau, mai grav, scolioză este în creştere de la an la an. Principalele cauze ale apariţiei acestei maladii la micuţi sunt purtarea ghiozdanelor prea încărcate, poziţia incorectă în bancă, alimentaţia nesănătoasă, lipsa sportului ş.a. Pe de altă parte, Ministerul Educaţiei susţine că se lucrează la un nou cod al educaţiei care va reduce numărul orelor şi al disciplinelor.

Marina LIŢA

„Dimineaţa, când a ieşit băiatul meu din casă, geanta lui avea şase kilograme”, ne comunică Rodica din Chişinău, mamă a doi băieţi, mezinul este elev în clasa a II-a, iar cel mare – în clasa a IX-a. „Cel mai mare este deja profesor, se duce la şcoală cu un caiet subsuoară, iar mezinul abia ridică geanta de jos. Copiii de opt–nouă ani nu trebuie să care mai mult de patru kilograme, dar nu şase–şapte, cât duc în spate elevii de azi”, opinează femeia, medic de profesie.

Poartă zilnic în spate şase kilograme

„Am doi băieţi. Diferenţa dintre ei este de doi ani. Dar ambii ies din casă cu aceleaşi genţi grele, pline cu cărţi”, ne spune Olesea din Chişinău. „Cel mai mare are azi, de exemplu, două cărţi la matematică, câteva caiete la limba română, trei cărţi şi trei caiete, plus ştiinţe, muzică, limbi străine ş.a. Aşa că se umple rucsacul”, spune mama.

Alţi părinţi sunt însă de acord ca odraslele lor să aibă geanta plină cu mai multe cărţi. „Noi le ducem şi le aducem genţile. Aşa că nu este nicio problemă. Ne asumăm acest risc”, susţine Eugen, care duce de doi ani geanta fiului său.

„Ghiozdane ortopedice, doar o afacere”

Medicii însă dau un semnal de alarmă. „Se observă o întinerire şi o creştere a numărului de copii bolnavi de scolioză”, a declarat pentru JURNAL Sergiu Lipcanu, medic ortoped-traumatolog. Potrivit acestuia, factorii care duc la apariţia bolii sunt purtarea ghiozdanelor prea încărcate, poziţia incorectă a copiilor în bancă, alimentaţia incorectă ş.a. În cazul în care aceşti factori nu sunt înlăturaţi, provoacă dereglări ale sistemului muscular şi nervos. „Toţi copiii stau cu nasul în computer toată ziua”, spune medicul.

„Ghiozdanele ticsite cu cărţi pot duce la apariţia scoliozei. Nu este vorba de o simplă dereglare a coloanei, scolioza este o maladie gravă. În ce priveşte ghiozdanele ortopedice, sunt doar o afacere”, susţine Lipcanu.

„Decongestionarea curriculară”

Acesta a menţionat că se înregistrează tot mai multe cazuri în care copiii, după un an-doi de şcoală, suferă de maladia respectivă. „De exemplu, înainte de a se înscrie la şcoală, micuţii fac toate analizele la coloana vertebrală care arăta că sunt sănătoşi. După doi ani de studii, aceştia vin iarăşi la noi şi depistăm că suferă de scolioză”, comunică medicul.

Un studiu efectuat de Ministerul Sănătăţii în perioada 2007–2008 arată că s-a majorat numărul copiilor cu dereglări de ţinută şi cu scolioză, situaţie determinată în mare de incompatibilitatea mobilierului şcolar cu caracteristicile de creştere a copiilor.

Ministerul Educaţiei susţine că se lucrează la curriculă. „Va avea loc decongestionarea curriculară, un cuvânt frumos, dar greu de pronunţat”, crede Mihail Şleahtiţchi, ministrul Educaţiei. „Aceasta presupune suprimarea unor discipline şi reducerea numărului de ore. Noul Cod al educaţiei urmează a fi votat în anul curent. Acesta va permite trecerea de la un învăţământ scolastic la unul teoretizat, abstract”, spune Şleahtiţchi.

Alege ghiozdanul cu mare atenţie

Ghiozdanul este tot atât de important ca şi modul în care acesta este purtat. Iată la ce trebuie să fiţi atenţi:

– Aveţi grijă la dimensiuni! Acestea trebuie să fie proporţionale cu talia copilului. Curelele de prindere trebuie să poată fi ajustate.

– Nu geantă de umăr! E necesar să cumperi un ghiozdan pe care micul tău şcolar să-l poarte pe spate, astfel ca greutatea pe care o cară să fie repartizată în mod echilibrat.

– Curelele trebuie să fie ceva mai late decât la o geantă obişnuită şi dublate cu un material moale.
Cum tratăm scolioza?

Scolioza este o boală care constă în deviaţia laterală a coloanei vertebrale, mai ales în regiunea dorsală, din cauza slăbirii ligamentelor vertebrelor sau a îmbolnăvirii vertebrelor.

Doar medicul poate identifica stadiul bolii şi prescrie un tratament. Niciodată nu vă trataţi de sine stătător, cu atât mai mult propriul copil. Înscrieţi-vă la un pediatru, faceți-vă analize şi o radiografie. În funcţie de direcţia în care este curbată coloana vertebrală şi de stadiul bolii, medicul va prescrie un tratament. Acesta presupune gimnastică, aerobică acvatică, masaj, purtarea unui corset special. Alte grade ale scoliozei necesită intervenţie chirurgicală.

Dacă există chiar şi o suspiciune pentru curbura coloanei vertebrale, nu permiteţi copilului dvs. să practice acrobatica, gimnastica artistică, halterele, săriturile în lungime şi în înălţime. Dar înotul, yoga, dansul, aerobica vor fi foarte utile pentru organismul tânăr.

The following two tabs change content below.
Marina Liţa

Marina Liţa

Marina Liţa

Ultimele articole de Marina Liţa (vezi toate)