Şcolile întineresc?

Tot mai mulţi tineri specialişti sunt tentaţi predea în şcolile din Republica Moldova

După ce Ministerul Educaţiei a anunţat mai multe beneficii pentru tinerii specialişti şi le-a oferit prioritate în raport cu dascălii pensionari, 700 de cadre didactice tinere au ales meargă anul acesta predea lecţii în faţa elevilor. Cifra, susţine Ministerul Educaţiei, este mai mare comparativ cu anii trecuţi. Oricum, lipsa de cadre didactice în şcoli este departe de a fi acoperită. În cele 1400 de școli din RM activează aproximativ 40 mii de profesori, dintre care 25 la sută sunt pensionari.  

Vadim VASILIU

Deşi tot mai mulţi tineri vor să predea în şcoli, numărul solicitanţilor din anul acesta nu constituie nici a patra parte din totalul absolvenţilor de instituţii cu profil pedagogic (22 la sută din cei peste 3170 de absolvenţi). Dintre tinerii specialişti care au solicitat repartizare în şcoli, 550 sunt absolvenţi ai instituţiilor de învăţământ superior şi peste 150 – ai instituţiilor de învăţământ mediu de specialitate. „În acest an, s-a înregistrat o solicitare mai mare din partea tinerilor specialişti. Mai avem nevoie de profesori, în special pentru ştiinţele exacte. Sperăm că în următoarele zile şi aceste locuri vor fi acoperite”, a menţionat viceministrul Educaţiei, Loretta Handrabura.

Pensionarii au contract de muncă pe un an

Pentru a face loc tinerilor, începând cu anul de studii 2012–2013, toți profesorii liceali și gimnaziali de vârstă pensionară vor semna un contract pe termen determinat – un an. În cazul în care la postul unui profesor pensionar va candida un tânăr specialist, directorul școlii este obligat să elibereze locul pentru proaspătul pedagog. O lege în acest sens a fost promulgată în primăvara acestui an.

 

Galina Roșcovanu lucrează în învățământ de 40 de ani, iar în acest an a fost redusă, deoarece la postul acesteia a candidat un tânăr specialist de 21 de ani. Are 60 de ani şi pensia ei, pentru 40 de ani de muncă, constituie 800 de lei. A fost învățătoare de clase primare la gimnaziul „Mihai Eminescu” din Telenești. În anul școlar 2012–2013 urma să predea la clasa a patra, clasă la care a predat deja trei ani. Deşi aşa prevede legea, părinții elevilor s-au opus schimbării, unii refuzând să-și ducă copiii la școală dacă prima lor învățătoare nu va reveni. Drept rezultat, directoarea gimnaziului i-a propus pensionarei să ţină lecțiile de limba română și matematică la clasa în care a predat trei ani. Tânăra învățătoare va ține celelalte lecții. Galina Roșcovanu ne-a spus că acesta este ultimul an în care va lucra la școală.

I-a cedat locul unui profesor tânăr

Locul Galinei Roşcovanu este ocupat de „Domnișoara Ina” care are 21 de ani și a absolvit un colegiu pedagogic. „Îmi place să lucrez cu copiii. Sunt foarte puțini colegi care au ales să lucreze în învățământ”, ne-a declarat învăţătoarea. Directorul gimnaziului „Mihai Eminescu”, Nelea Chicu, a declarat pentru JURNAL că, la 24 august, a demis 17 profesori de vârstă pensionară. „Pe 30 august, am analizat toate cererile depuse fie de tinerii specialiști, fie de cadre didactice de vârstă nepensionară. Am analizat media, diploma. Deseori, notele nu corespund cunoștințelor reale. Am angajat cinci cadre tinere. În cazul în care există posturi vacante și nu avem specialiști de vârstă nepensionară, le propunem pensionarilor să predea lecțiile în continuare. Astfel, majoritatea profesorilor concediați au fost restabiliți printr-un contract de muncă pe termen determinat”, ne-a explicat Nelea Chicu.

Directorul liceului teoretic Bălăurești, Viorel Andronache, a declarat pentru JURNAL că în acest an a angajat numai un tânăr specialist. „În cazul în care va apărea un tânăr specialist care va candida la postul unui pensionar, se va produce înlocuirea”, a declarat Viorel Andronache.

30 de mii de lei şi un metru cub de lemne

Conform regulamentului Fondului pentru susținerea cadrelor didactice tinere din mediul rural, tinerii specialiști care vor merge să predea în sate vor beneficia de o indemnizaţie unică în mărime de 30 mii de lei, dacă au absolvit o universitate. Cei care au învăţat la colegii pedagogice vor primi câte 24 000 de lei dacă merg să predea într-o şcoală de la sat. De asemenea, profesorii tineri vor beneficia de o compensare lunară pentru energia electrică (30 kw) și vor fi asigurați anual cu un metru cub de lemne și o tonă de cărbuni.

Peste 10 mii de elevi merg la şcoli în satele vecine

În acest an, circa 380 de mii de școlari au participat la careul dedicat primului sunet. 140 de mii de elevi sunt școlari din învățământ primar, circa 180 de mii sunt elevi ai ciclului gimnazial, iar 59 de mii sunt liceeni. În acest an, în clasa întâi au mers 35 de mii de elevi.

Potrivit Ministerului Educației, pentru eficientizarea procesului educațional, în contextul prevederilor guvernului cu privire la Planul național de acțiuni pentru implementarea reformei structurale în educație, de la 1 septembrie 2012 au fost lichidate 27 de instituții de învățământ, au fost reorganizate 48 de instituții. În consecință, 4430 de elevi din instituțiile optimizate în 2012 și alţi circa şapte mii de elevi în urma optimizărilor din anii precedenți vor fi transportați cu autobuzele la școli și licee din localități apropiate.

 

The following two tabs change content below.
Vadim Vasiliu

Vadim Vasiliu

Vadim Vasiliu

Ultimele articole de Vadim Vasiliu (vezi toate)